To meter højt hegn skal adskille russisk enklave fra Europa
Grænsehegn imellem Litauen og Kaliningrad skal stå færdigt i år.
Mandag startede opførelsen af et 45 km langt hegn på grænsen mellem Litauen og den russiske enklave Kaliningrad. Hegnet, der er to meter højt, skal sammen med moderne overvågningsudstyr sikre det baltiske lands ydregrænser – og dermed Den Europæiske Union.
Ståltrådshegnet forventes at være endeligt opført, før russerne til september afholder en større militærøvelse i Kaliningrad. Øvelsen afholdes fast hver fjerde år, men ikke siden Sovjetunionens sammenbrud har så mange soldater deltaget. Det skriver Reuters, der beretter om op imod 100.000 russiske tropper.
Første hegnspæl blev sat i jorden af Litauens indenrigsminister, Eimutis Misiunas. Iført jakkesæt og arbejdshandsker fortalte han storsmilende, at hegnet ikke skal beskytte landet mod en invasion, men derimod forhindre provokationer og »hændelser«.
Projektet, der koster knap 225 mio. kr., er i høj grad finansieret af midler fra EU. Litauen selv har kun afsat 27 mio. kr. på statsbudgettet, lød det fra Misiunas til AFP, da han offentliggjorde planen i januar.
»Målet er at have fuldt kontrollerede og overvågede grænser mod Rusland og Hviderusland i 2020, hvilket alt i alt kommer til at koste omkring en mia. kr.,« sagde Misiunas til BBC.
Kaliningrad, der blev annekteret fra tyskerne efter Anden Verdenskrig, ligger 300 km øst for Bornholm. Foruden Litauen grænser enklaven også op til Polen, som i 2015 begyndte opførelsen af seks grænsetårne ligeledes mestandels finansieret af EU.
Året efter suspenderede Polen en visafri zone i grænseområdet, der fire år tidligere var blevet anset som en positiv udvikling i forholdet mellem EU og Rusland. Det skete, fordi russisk militær opstillede atomparate missiler med en rækkevidde på op mod 700 km.
Litauen har, som de andre baltiske lande, et større russisk mindretal, der i 2011 udgjorde 6 pct. af landets tre mio. indbyggere.