Europa

Frankrig optegnede kriseplan i tilfælde af Le Pen-sejr

Ministre, politi og embedsmænd skulle sørge for, at Frankrig ville overleve sejr til Le Pen ved præsidentvalg.

Marine Le Pen endte med at tabe præsidentvalget stort, men hun annoncerede torsdag, at hun stiller op til parlamentsvalget i juni. Foto:Michel Euler/AP

Franske myndigheder og politikere havde udtænkt en plan, der skulle "beskytte republikken", hvis den stærkt EU- og indvandringskritiske Marine Le Pen blev valgt som landets præsident.

Det skriver franske medier ifølge The Guardian.

- Filosofien og det altoverskyggende mål var, at vi skulle opretholde freden, mens vi også respekterede forfatningens regler, siger en højtstående embedsmand til magasinet l'Obs.

Magasinet citerer tre anonyme kilder med kendskab til planen, der skulle være trådt i kraft, hvis Le Pen var løbet med sejren i stedet for Emmanuel Macron.

Planen var angiveligt udtænkt i en sluttet kreds af ministre og højtstående embedsmænd.

Den skulle primært forhindre, at der opstod alvorlig uro i de franske gader. Desuden skulle parlamentet hasteindkaldes, mens den afgående premierminister skulle blive siddende.

Politi og efterretningstjenester var især bekymret for, at "ekstrem vold" ville bryde ud i gaderne - anført af især venstreorienterede demonstranter.

Avisen Le Parisien skriver, at et notat, der stammer fra før første valgrunde 23. april, beskriver, hvordan "alle lokale ansvarlige for den offentlige orden og sikkerhed udtrykker bekymring".

21. april blev regionale politichefer bedt om at fremlægge deres planer for at holde folk i ro før, under og efter valghandlingen, skriver l'Obs.

To dage før anden valgrunde advarede Frankrigs nationale direktorat for offentlighedens sikkerhed om, at demonstranter var klar til at bruge "fyrværkeri, mortérgranat er og brandbomber".

Marine Le Pen endte med at tabe præsidentvalget stort, men hun annoncerede torsdag, at hun stiller op til parlamentsvalget i juni.

Le Pen siger ifølge det franske nyhedsbureau AFP, at hun vil stille op i den nordfranske valgkreds Henin-Beaumont, hvor hendes parti, Front National, normalt står stærkt.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her