Europa

Italiensk domstol: Overdreven brug af mobiltelefon førte til hjernetumor

En 57-årig italiener er blevet tildelt månedlig kompensation, efter han gennem 15 år har talt uhensigtsmæssigt meget i mobiltelefon.

Den 57-årige Roberto Romeos fortalte i retten, at han ikke ønsker at dæmonisere mobiltelefoner, men at han mener, at vi er nødt til at være mere opmærksomme i brugen af dem. Foto: Jens Dresling

For den 57-årige Roberto Romeo har hans overdrevne, arbejdsrelaterede brug af en mobiltelefon forårsaget, at han udviklede en godartet hjernesvulst.

Det har retten i den norditalienske by Ivrea for nylig fastslået.

Ifølge Roberto Romeos vidneudsagn, var det hans arbejdsopgaver, som tvang ham til at tale i sin mobiltelefon i mellem tre og fire timer hver dag i 15 år.

»Jeg havde ikke andre valg end at bruge min mobil til at tale med kollegaer og organisere mit arbejde. I 15 år ringede jeg hele tiden. Fra hjemmet. I bilen. Jeg begyndte at få en følelse af, at mit højre øre var blokeret hele tiden, og en tumor blev fundet i 2010. Heldigvis var den godartet, men jeg kan ikke længere høre noget på øret, da de var nødt til at fjerne min hørenerve,« forklarede den 57-årige ifølge The Guardian i retten.

Husk pauserne: Mobiltelefonen er hård kost for hjernen

En medicinsk ekspert anslog over for retten, at skaden havde resulteret i en nedsættelse af Roberto Romeos kropsfunktion på 23 pct.

Bl.a. derfor valgte dommeren at tildele den 57-årige italiener en kompensation på 500 euro, svarende til 3.700 kr. pr. måned, som betales af INAIL, en national forsikringsordning, der dækker arbejdsulykker.

Hidtil har videnskabelige undersøgelser af potentielle sundhedsrisici ved brugen af mobiltelefoner vist, at de ikke udgør nogen alvorlig risiko for menneskers generelle sundhed.

Dog kan hyppig brug af mobiltelefoner, ifølge andre undersøgelser, udgøre visse risici, men det er ifølge eksperterne bag disse endnu ikke muligt at konkludere præcis, hvad en ekstrem brug af mobiltelefoner kan medføre.

Den italienske afgørelse er formentlig den første af sin slags, lyder det fra Roberto Romeos advokater, Stefano Bertone og Renato Ambrosio, i en erklæring.

»For første gang i verden har en domstol anerkendt  en årsagssammenhæng mellem uhensigtsmæssig brug af en mobiltelefon og en hjernesvuslt.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her