Europa

Terror rammer Paris midt i valgkampen

Torsdag aften blev Frankrig igen ramt af et terrorangreb kun tre dage før landets vigtige præsidentvalg.

Foto: Kamil Zihnioglu/AP

PARIS

Terroren har på ny ramt hjertet af den franske hovedstad, Paris.

Denne gang ikke blot på et af byens mest symbolske steder, men ligeledes på et meget symbolsk tidspunkt midt i slutspurten af den franske præsidentvalgkampagne.

Torsdag aften kort før kl. 21 blev en politimand dræbt og yderligere to af hans kollegaer såret i et skyderi på den verdensberømte shoppinggade Avenue des Champs-Elysées. En forbipasserende er ligeledes kommet til skade.

Bevæbnede politibetjente i Paris' gader efter angrebet på Avenue des Champs-Elysées. Foto:Thibault Camus/AP

En betjent dræbt af skud i Paris - to er såret

En angrebsmand med en maskinpistol i hænderne kom pludselig kørende i høj fart op ad den store avenue og gik til direkte angreb mod en politipatrulje.

»Manden prøvede at løbe på fortovet og skød mod politimændene (…) De andre politifolk formåede at skyde ham,« fortæller en talsmand for det franske indenrigsministerium til mediet France Info.

»Vi er overbeviste om, at efterforskningen peger i retningen af terror,« lød det sent torsdag aften fra den franske præsident, Francois Hollande, der udtalte sig foran Elysée-palæet – ikke langt fra den tragiske begivenheds centrum.

Dansker gik ved siden af betjent der blev skudt i Paris

Præsidenten har indkaldt sine nærmeste ministre til et hasteindkaldt sikkerhedsmøde fredag morgen for at revurdere landets sikkerhedssituation.

Ifølge den franske statsanklager, Francois Molins, er angrebsmandens identitet kendt og bekræftet af myndighederne.

»Manden menes at have handlet på egen hånd i gerningsøjeblikket, men vi er ved at undersøge, om han har haft medsammensvorne eller ej,« siger statsanklageren, der ventes at komme med nye oplysninger i løbet af fredagen.

Øjenvidne til skyderi i Paris: Jeg hørte seks skud

Angrebsmandens hjem i udkanten af Paris er blevet ransaget af det franske politi.

Islamisk Stat har ifølge flere medier taget ansvar for attentatet og navngiver gerningsmanden som den 39-årige belger Abu Yousif.

Ifølge det franske nyhedsbureau AFP blev han for nylig anholdt af politiet, fordi man mistænkte ham for at ville udføre et attentat mod politifolk. På grund af manglende beviser blev han løsladt.

Sikkerhedsberedskabet er allerede ekstremt højt i Frankrig, som de seneste år har været mål for en stribe blodige terrorattentater og angreb mod politi- og militærstyrker.

Landet har været i undtagelsestilstand siden den 13. november 2015, hvor 130 mennesker mistede livet i Paris i det hidtil største terrorangreb på fransk jord.

Mens meldingerne om terrorhandlingen strømmede ind på nyhedsbureauerne, var de franske præsidentkandidater samlet til den sidste store tv-debat på tv-stationen France 2.

Både højrefløjskandidaten Francois Fillon, Front Nationals Marine Le Pen og midterkandidaten Emmanuel Macron har fredag aflyst deres planlagte vælgermøder. Det er den sidste dag, hvor kandidaterne har lov til at føre valgkampagne.

Så sent som tirsdag i denne uge satte de franske myndigheder en stopper for et planlagt terrorangreb, da politistyrker anholdt to radikaliserede mænd i den franske havneby Marseille. De havde ligeledes i sinde at slå til midt under valget.

Første runde i det franske præsidentvalg finder sted på søndag, den 23. april. De to kandidater med flest stemmer går videre til finalerunden den 7. maj.

50.000 ekstra politimænd skal være med til at sikre landets tusindvis af stemmesteder.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Den franske hovedstad Paris blev fredag den 13. november 2015 ramt af en række blodige terrorangreb.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her