*

Europa

Teenagere der vejer 15 kilo fundet på børnehjem: »Deres ben er tandstikker dækket med hud«

Ekstremt underernærede børn blev fundet på et børnehjem i Hviderusland.

Næsten 100 underernærede børn er blevet fundet på et børnehjem i Hviderusland. Foto: Screenshot fra video.

Det var et voldsomt syn, der mødte journalisterne, som opdagede flere underernærede børn på et børnehjem i Hviderusland. Næsten 100 børn og unge var på randen til at dø af sult, hvilket nu har udløst en større efterforskning af børnehjemmet og de ansatte. Det skriver The Guardian.

Ifølge mediet har flere anklagere sagt, at børnene er ofre for svigt og underernæring, og at flere ledere på hjemmet er blevet fyret.

Andre børnehjem forsvarede de ansatte på stedet og mente, at børnenes tilstand skyldtes deres egne psykiske problemer.

»Grunden til, at de ikke tager på, bunder ikke i deres underernæring men i deres psyke. Der er ingen adgang, fordi der ikke er nogen hjerne,« sagde Vyacheslav Klimovich, som er forstander på et andet børnehjem i hovedstaden Minsk.

En af dem, som har kritiseret børnehjemmet, er Anna Gorchakova, som er direktør på et børnehospice.

»De bliver fodret og set efter, men de bliver behandlet som planter,« siger hun.

Børnehjemmets forstander, Ella Borisova, forsvarer sig med, at børnene aldrig nogensinde ville kunne gå, uanset om de får speciallavet ernæring eller ej.

»Sådan et barn vil aldrig kunne stå op og gå rundt, uanset om de får enteral (speciel kalorierig red.) næring. Så for vores institution er det vigtigste, at barnet er rent, tørt og får mad og medicin,« siger hun.

Skandalen brød ud, da en af de ansatte inviterede nogle journalister på besøg. De skulle dække en fodboldkamp, som skulle indsamle penge til velgørenhed. Pengene skulle gå til at købe den specielle ernæring, som er til undervægtige børn. Journalister opdagede børnene og tog flere billeder af dem.

Det hviderussiske blad Imena offentliggjorde de chokerende billeder, hvilket har skabt stor harme blandt befolkningen i landet. Bladet skrev, at en pige på 20 år var så underernæret, at hun kun vejede 11,5 kilo.

»Disse børn har aldrig kunne gå. De ligger konstant i sengen. De har ingen muskler. Deres ben er tandstikker dækket med hud,« siger Ella Borisova.

Årsagen til, at børnene er så magre er endnu ikke klar, men efterforskningen er sat igang. To børnehjemsledere er blevet fyret, og en tredje har fået en reprimande. Ifølge The Guardian går en mulig forklaring på, at børnene ikke kunne holde den almindelige mad nede, og at der ikke var råd til den speciallavede næring.

Ella Borisova mener derimod, at børnene ikke ville kunne tage på i vægt, selvom de fik den speciallavede næring.

Ifølge mediet kan det være et problem for børnehjemmene at skaffe næringen til børnene. En børnelæge skal udskrive en recept på næringen, før de ansatte kan købe det. Og det kræver, at børnelægen undersøger børnene omhyggeligt.

Men ifølge mediet har embedsmænd sagt, at hospitalerne, som er ansvarlige for disse undersøgelser, ikke var opmærksomme på disse børn, fordi de ikke har nogen fremtid.

»Hvis dedikerede eksperter havde foretaget regelmæssige opsyn, så ville børnenes unormale tilstand have været åbenlys,« lød det fra anklagerens kontor, ifølge The Guardian.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her