*

Europa

Politisk vrede over at Theresa May afviser tv-debat: Sæt en tom stol i hendes sted

Trods beslutningen om et lynvalg vil den britiske premierminister ikke stille op til debat.

Theresa May har ingen planer om at stille op til tv-debatter. Foto: Alastair Grant/AP

Svaret er kort og godt nej.

Den britiske premierminister Theresa May har ingen planer om at stille op til nogen tv-debatter før parlamentsvalget den 8. juni, oplyser en talsmand for De Konservative til bl.a. The Telegraph og The Guardian.

Sturgeon: Modstand mod skotsk afstemning vil smuldre

»Valget står allerede klart: Stærkt og stabilt lederskab i det nationales interesse med Theresa May eller en svag og ustabil koalitionsregering ledet af Jeremy Corbyn,« siger talsmanden.

Theresa May: Der kommer ingen ny EU-afstemning

Der er ikke nogen langvarig tradition for partilederdebatter i Storbritannien. Det skete første gang ved valget i 2010, da David Cameron var oppositionsleder. Og atter da Cameron stillede op i valget som premierminister i 2015. Omend han kun modvilligt deltog i tv-debatterne.   

Theresa Mays beslutning har da også vakt politisk vrede. Labours leder, Jeremy Corbyn, undrer sig:

»Valg og demokrati handler om offentlig debat. Så er det lidt mærkeligt, at premierministeren, kun få timer efter at hun har opfordret til parlamentsvalg, siger, at hun ikke vil deltage i tv-debatter. Men jeg siger til Theresa May, som selv sagde, at dette valg handler om lederskab: Vis mig det. Lad os få debatterne. Det er, hvad demokratiet har behov for, det er, hvad det britiske folk fortjener,« siger han ifølge The Guardian.

Leder af de Liberale Demokrater, Tim Farron, er mindre diplomatisk og mener, at Mays afvisning af debatterne viser hendes »foragt for offentligheden.«

»Jeg forventer, at tv-stationerne gør det rette: Lad ikke De Konservative bestemme. Hvis premierministeren ikke vil deltage, så stil en tom stol i hendes sted,« lyder det ifølge The Guardian.

Og den skotske førsteminister og leder af Scottish National Party, Nicola Sturgeon, er enig:

Britiske aviser: Valget bliver et blodbad for Labour

»Hvis PM (premierministeren, red.) ikke har selvtilliden til at debattere sine planer på tv med andre ledere, bør tv-stationerne stille en tom stol i hendes sted og fortsætte,« skriver hun på Twitter.

Tom stol eller ej tyder intet dog på, at det vil få nogen betydning for Theresa Mays vinderchancer, som ikke er til at komme udenom.  Således ligger De Konservative langt foran Labour i meningsmålingerne.

De Konservative står til jordskredssejr ved britisk valg

Ifølge en ny måling fra YouGov foretaget for The Times, står De Konservative til at få 382 mod nu 330 af de i alt 650 pladser i parlamentet. Labour går ifølge målingen fra 229 pladser til 179.

Theresa May annoncerede tirsdag, at hun ønsker et lynvalg den 8. juni af hensyn til forhandlingerne med EU om brexit. Ifølge premierministeren er det britiske parlament så splittet om sagen, at det svækker regeringens forhandlingsmuligheder. Onsdag skal parlamentet stemme om, hvorvidt man bakker op om et valg i utide, men det ser ud til at være det nødvendige flertal. 

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Det Britiske valg

Følg vores samlede dækning af det britiske parlamentsvalg med nyheder, analyser og baggrundshistorier.

Mest læste Britisk valg
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her