På fredag er det forbudt at danse i Tyskland
Dans, musik og spilleri bliver ramt af forbud, som flertallet af tyskerne er enige i.
Langfredag er ikke nogen festdag. Det er dagen, hvor Jesus både blev pågrebet, dødsdømt, korsfæstet og døde. En dag, hvor mange butikker holder lukket, og der bliver flaget på halv.
Men i Tyskland tager man det ganske bogstaveligt, at der er tale om en sørgedag. For her er der såkaldt danseforbud på, hvad der bliver kaldt stilledage, som ikke kun gælder i påskedagene, men også andre særlige helligdage.
Det er dog op til de enkelte delstater, hvor rigide regler, man ønsker på området, men den tyske grundlov indeholder en bestemmelse, som giver søndage og helligdage særlig beskyttelse. Berlin og Bremen er de mest liberale på området, og her er blot tre dage om året så hellige, at de er omfattet af danseforbuddet, som i øvrigt kun gælder fra kl. 6 til 21 på langfredag.
Samtidig bruger de lokale myndigheder ikke mange ressourcer på at håndhæve reglerne.
I både Bayern og Baden-Württemberg tager man det langt mere alvorligt. Her gælder festforbuddet både skærtorsdag, langfredag og påskelørdag. Dertil kommer en række andre helligdage, hvor der heller ikke må festes.
Forbuddet gælder særligt klubber, men også barer skal slukke for musikken, spillehaller holder lukket, og sportsarrangementer er ligeledes forbudt mange steder. Selv bilvask skal man flere steder ikke regne med at kunne betale sig fra, og også loppemarkeder er ramt af loven.
Selv om danseforbuddet er blevet kritiseret i flere delstater, og partier som SPD og Piratpartiet på lokalt plan er kommet med forslag om at afskaffe lovene, viser en ny meningsmåling, foretaget af YouGov, at et flertal af tyskerne bakker op om det. Det skriver dpa.
52 pct. er således for et forbud mod musik på klubber og barer på langfredag, mens 38 pct. af de adspurgte erklærer sig som modstandere.