Terrorfrygt i EU: Kontrollen i lufthavne øges markant
Alle EU-borgere vil systematisk blive tjekket, når de enten vil forlade eller rejse ind i Schengen-zonen.
Frygten for terrorangreb fra blandt andet hjemvendte syrienkrigere betyder, at der skrues op for kontrollen ved de europæiske grænser.
Tiltaget betyder, at alle EU-borgere systematisk vil blive screenet i en række databaser, når de enten vil forlade eller rejse ind i Schengen-zonen.
Det er i forvejen påkrævet, at personer uden europæisk pas gennemgår netop den procedure. Men fra og med i dag, fredag, gælder ordningen alle.
- Formålet er at sikre, at personer, som krydser grænserne, ikke udgør en trussel mod den offentlige orden eller den interne sikkerhed, lyder det fra EU-Kommissionen.
I Danmark er ordningen endnu ikke trådt i kraft, da loven er omfattet af det danske retsforbehold. Da der samtidig er tale om en udbygning af Schengen-reglerne, kan Danmark vælge at følge trop.
Det ventes at ske inden for seks måneder, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.
I Københavns Lufthavn er man da også allerede i gang med at forberede sig på opgaven, som kommunikationsdirektør Henrik Jørgensen kalder "enorm".
- Det kan måske lyde som en lille ting, men det er en relativt stor ting, siger direktøren.
- I dag kan politimanden, der sidder i en boks og tjekker pas, vinke dig hurtigt igennem. Fremover skal han indlæse passet, som så skal tjekkes i et antal databaser, siger han.
Helt lavpraktisk handler det nu om, at lufthavnen i samarbejde med politiet skal finde ud af, hvordan proceduren kan gennemføres på en måde, hvor ventetiden for rejsende ikke eksploderer.
- Fra politiets side skal der betydeligt mere bemanding til. Fra lufthavnens side handler det om de fysiske rammer. Der er brug for meget mere plads og mange flere kontrolfaciliteter, siger Henrik Jørgensen.
Forslaget om øget kontrol blev fremsat af EU-Kommissionen som en direkte reaktion på en gruppe islamisters angreb i Paris i november 2015. Med bomber og håndvåben dræbte de unge mænd 130 mennesker.
Også en mere generel frygt for hjemvendte syrienkrigere spillede ind på tiltaget, som blev endeligt vedtaget 7. marts i år.
/ritzau/