*

Europa

Jødisk forening i Sverige nedlægges efter nynazistiske trusler

»Det er frygteligt, at jeg i 2017 skal gå i mine forældres sko fra 1930'erne,« siger talsperson.

»Vi ved, hvor I bor.«

Sådan lød det på de klistermærker, som sammen med hagekors var placeret på lokalerne til den jødiske forening i den svenske by Umeå. Men ordene og hagekorsene er ikke den eneste grund til, at foreningen søndag besluttede at nedlægge sig selv og opsige lejemålet.

Det sker, efter at flere af foreningens medlemmer er blevet udsat for trusler og angreb. I weekenden gik de ud over et medlems bil. Det fortæller grundlæggeren og talspersonen, Carinne Sjöberg, til Sveriges Radio.

Ifølge hende begyndte balladen for alvor, da foreningen begyndte at blande sig i den offentlige debat.

Holocaust splitter tysk højreparti

»Så længe vi var tavse, var det helt ok. Jeg synes, at det er frygteligt, at jeg i 2017 skal gå i mine forældres sko fra 1930'erne,« siger Carinne Sjöberg.

Hun beretter, at den seneste tids trusler, som hun personligt har modtaget via mail, ligesom hun er blevet opsøgt i sit hjem, har fået flere medlemmer til at holde sig fra foreningens lokaler.

Professor i problemer: Skrev, at polakker slog flere jøder ihjel end tyskerne

»Det er ikke det Umeå, som jag kender, noget er sket. Men når der sker hændelser, hvor jødiske børn bliver udsatte og truet pga. deres oprindelse, så er det gået for vidt.«

Foreningen har eksisteret siden 2010.

I 2013 trak nordsvenske Umeå overskrifter pga. en uanmeldt nynazistisk demonstration, som opstod i forbindelse med et arrangement til fordel for socialt udsatte. Nogle og tyve personer begyndte pludselig at råbe og skrige, mens de strakte armene ud til Hitler-hilsen. 

På det højrekstremistiske site nordfront.se bemærker man, at foreningens virke pludseligt er ovre »takket være nogle klistermærker.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her