Europa

Labour-leder: Skotsk uafhængighed vil være en økonomisk katastrofe

Det skotske selvstændighedsønske kommer som konsekvens af brexit.

Jeremy Corbyn, der er Labour-partiets leder, tror, mange mennesker i Skotland vil blive negativt berørt af selvstændighed. Foto: AP Photo/Matt Dunham.

Skal Skotland have lov til at holde en folkeafstemning, hvor befolkningen tager stilling til, om landet skal bryde med resten af Storbritannien?

Det er for tiden et omstridt spørgsmål i især England og Skotland.

Spørgsmålet blev atter aktuelt, efter den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon (SNP), mandag krævede – endnu - en folkeafstemning om skotsk selvstændighed. Snakken om skotsk løsrivelse fra Storbrittannien er opblusset, efter det britiske parlament mandag godkendte en lov, der baner vejen for, at premierminister Theresa May kan udløse brexit-forhandlinger med EU.

Britisk parlament har godkendt lov til at udløse brexit

Theresa May ser kritisk på skotternes ønske om folkeafstemning. Hun beskylder Nicola Sturgeon for at se på situationen med et »tunnelsyn,« hvilket er noget, som den konservative partileder kalder »dybt beklageligt.« 

Også hos oppositionspartiet Labour ser man negativt på en skotsk folkeafstemning. Labour-lederen, Jeremy Corbyn, mødte ellers kritik fra egne rækker, da han sagde, at det er »fuldstændig fint,« hvis man i Skotland har lyst til at holde folkeafstemningen.

Bombe - ny folkeafstemning i Skotland: Skotterne vil affyre selvstændighedspistolen

Efter den interne kritik valgte Corbyn dog at moderere udtalelsen en smule. Til BBC fortalte han, at han er modstander af en ny folkeafstemning, men at det ville være »forkert«, hvis det britiske parlament blokerede for en sådan afstemning.

»For at gøre det helt klart, synes jeg ikke, at der skal være endnu en folkeafstemning. Jeg tror, at selvstændighed vil være økonomisk katastrofalt for mange mennesker i Skotland,« siger Jeremy Corbyn til BBC ifølge The Evening Standard.

Skotter opgiver EU-drømmen: Nu går de efter samme model som Norge

Skotland stemte om selvstændighed i 2014, hvor et svært flertal besluttede at blive i Storbritannien.

Følg
Jyllands-Posten
Britisk EU-afstemning

Blog: En nation bliver født på ny

Mikael Jalving
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring.
Forsiden lige nu
Mest læste Brexit
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her