Tyrkiet planlægger 30 valgmøder i Tyskland, men tyrkisk lov tillader ikke valgkamp i udlandet

Erdogan trak nazikortet i vrede over aflyste valgmøder i Tyskland, men tyrkisk lov tillader det ikke.

Artiklens øverste billede
Da den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, fik aflyst et vælgermøde i Hamborg, holdt han i stedet sin tale fra generalkonsulens balkon. Foto: Daniel Reinhardt/AP

Meget er blevet sagt fra tyrkiske side om de fire vælgermøder, som er blevet aflyst i Tyskland, og ikke noget af det har været positivt.

Søndag lød det f.eks. fra den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan til tyskerne:

»Jeres fremgangsmåde er ikke anderledes end nazisternes dengang.«

Udenrigsminister Mevlüt Cavusoglu, som ikke fik lov at tale i Plaza Event Center i Hamborg pga. manglende brandalarmer og sikkerhedshensyn, mente, at Tyskland gør sig skyldig i »systematisk undertrykkelse« af tyrkere i landet.

Ministrene valfarter i disse dage til Europa for at mobilisere ja-stemmer til den kommende folkeafstemning om en forfatningsændring i Tyrkiet. Den nye forfatning vil give Erdogan yderligere magtbeføjelser og åbner op for, at han kan blive siddende på posten indtil 2029.

Og med 1,4 mio. stemmeberettigede tyrkere i Tyskland er det et oplagt sted at fokusere indsatsen. Således optrådte den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, i februar foran 10.000 mennesker i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen (NRW) under sloganet »den, som elsker sit land, stemmer ja.«

Og da Mevlüt Cavusoglu onsdag besøgte sin tyske kollega, Sigmar Gabriel, overbragte han ham en liste med 30 yderligere planlagte arrangementer. Det fortæller ministeren til CNNTürk.

Arrangementerne er faldet mange tyskere for brystet og har ført til øgede spændinger mellem Tyrkiet og Tyskland, men regeringen afviser samtidig at forbyde dem, med det argument, at tyrkere også har ytringsfrihed i Tyskland, så længe alle regler ellers er overholdt.

Men ifølge Die Welt er sådanne optrædender ikke tilladt ifølge den tyrkiske valglov.

Således lyder det i loven fra 2008, at »der må ikke udøves valgpropaganda i udlandet eller ved repræsentationer i udlandet.« Samtidig fastslår loven, at stemmeberettigede tyrkere, som befinder sig i udlandet har ret til at stemme ved både parlaments- og præsidentvalg samt ved folkeafstemninger.

Men tyrkiske politikeres valgkamp i udlandet er altså ikke efter reglerne.

Så sent som 17. februar i år indskærpede det den tyrkiske valgkomité desuden, at op til folkeafstemningen er det ikke tilladt at føre valgkamp på offentlige steder og i lukkede lokaler i udlandet.«

Heller ikke valgmateriale må man uddele i udlandet.

De tyrkiske politikere, som hidtil har talt til tyrkerne i Tyskland, har da også afholdt sig fra at omtale det som valgmøder, og det er hver gang blevet understreget, at de optrådte som privatpersoner.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen