*

Europa

EU-udspil vil tvinge Danmark til at gå med i flygtningekvoter

Alle EU-lande må tage ansvar og være med i EU's omfordeling af flygtninge, siger EU-Parlamentets rapportør.

Danmark skal fremover være med i EU's tvungne flygtningekvoter for at få lov til at fortsætte i EU's asylsamarbejde, når en ny reform er vedtaget.

Det mener det liberale svenske EU-parlamentsmedlem Cecilia Wikström, der har udarbejdet Europa-Parlamentets første svar på EU-Kommissionens reformforslag.

- Enten er man med, eller også er man ikke med, siger Wikström.

EU-chef: Redningsarbejdet i Middelhavet hjælper smuglerne

- Det er ligesom: Enten er man gravid, eller også er man ikke gravid, siger hun.

Cecilia Wikström er såkaldt rapportør for parlamentets borgerrettighedsudvalg. Hun siger, at alle EU-lande skal have en flygtningekvote.

- Alle EU-lande må tage ansvar og være med i omfordelingsmekanismen, siger hun.

I dag står Danmark på grund af retsforbeholdet uden for EU's omstridte flygtningekvoter, der omfordeler flygtninge i hele EU.

Og Danmark ønsker heller ikke i fremtiden at være med i EU-kvoterne. Men omvendt vil Danmark gerne blive i det såkaldte Dublin-system.

Dublin-systemet fastslår, at første ankomstland som udgangspunkt skal behandle en asylansøgning, og den regel har sendt flere ud af Danmark end ind i Danmark.

EU-kommissær: Spær afviste asylansøgere inde

Cecilia Wikström foreslår flere ændringer i EU-Kommissionens asyludspil, som Europa-Parlamentet skal være med til at vedtage.

Blandt andet afviser hun EU-Kommissionens forslag om, at lande, der ikke vil tage imod EU's kvoteflygtninge, midlertidigt kan betale sig fra det.

Prisen for at slippe skal være 250.000 euro (knap 1,9 millioner kroner) per flygtning per år, hedder det i kommissionens reformforslag.

Men det afviser Wikström i sin rapport til parlamentet.

- Jeg finder det dybt uetisk at sætte et prismærke på hvert menneske. EU burde være kommet længere, siger hun.

Lande, der ikke deltager i omfordelingssystemet, skal ikke have ret til at modtage støtte fra EU's struktur- og investeringsfonde, mener Wikström.

For at lette overgangen foreslår hun til gengæld en femårig overgangsperiode.

Rapport: Europæiske lande svigter krænkede flygtningebørn

Det kan give skeptiske lande mulighed for at vænne sig til at modtage asylansøgere i den EU-omfordeling, der udløses under kriser med store strømme af flygtninge.

Cecilia Wikström foreslår desuden, at omfordelingen fra et land under stort flygtningepres kan suspenderes.

Det kan ske, hvis landet ikke bevogter sine ydre grænser eller lader asylansøgere rejse uregistrerede videre til andre EU-lande.

Danmark er i dag med i det nuværende Dublin-samarbejde gennem en parallelaftale.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her