Medie: Tyrkiet vil have lærere til at spionere på skoler i Tyskland

Lærere og elever er angiveligt blevet opfordret til at holde øje med, hvad der bliver sagt om Tyrkiet.

Artiklens øverste billede
Tusindvis af tyrkiske tyskere gik på gaden i Köln for at demonstrere mod det fejlslagne kup mod den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan. Her er en kvinde på vej mod demonstrationen. Arkivfoto: Martin Meissner/AP

Allerede i august understregede den tyske kansler Angela Merkel, at »fra dem med tyrkisk afstamning, som har boet længe i Tyskland, forventer vi, at de udvikler en høj grad af loyalitet over for vores land.«

Anledningen var, at stadigt flere offentligt begyndte at sætte spørgsmålstegn ved, om de mange tyskere med tyrkiske rødder er loyale over for Tyskland eller Tyrkiet.

Spørgsmålet har i månedsvis været aktuelt i Tyskland, hvor knap tre mio. mennesker er af tyrkisk afstamning og 1,4 mio. af dem har tyrkisk statsborgerskab. Og det er ikke blevet mindre betændt efter kupforsøget mod den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, i juli sidste år.

Den tyrkiske regering har udpeget prædikanten Fethullah Gülen som hjernen bag det fejlslagne militærkup, og man har efterfølgende opfordret tyrkere i en lang række lande til at holde et vågent øje med eventuelle Gülen-tilhængere.

Under sloganet "den, som elsker sit land stemmer ja" besøgte den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, forleden den tyske by Oberhausen, hvor han opfodrede de tusindvis af tilskuere til at stemme ja til en ændring af den tyrkiske forfatning. Foto: Roland Weihrauch/dpa via AP

Den tyrkiske EU-minister Ömer Celik har tidligere krævet, at Tyskland indfører et forbud mod firmaer og organisationer, som har relationer til Gülen-bevægelsen samt udviser imamer med Gülen-forbindelser. Tyskland har nægtet.

Samtidig gik omkring 40.000 tyrkere på gaden i Köln for at vise deres støtte til Erdogan to uger efter kupforsøget.

For få dage siden optrådte den tyrkiske premierminister Binali Yildirim foran 10.000 mennesker i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen (NRW).

Her opfordrede han til de tyske politikeres store utilfredshed de fremmødte tyrkiske tyskere til at stemme for en ændring af den tyrkiske forfatning. Samtidig forlyder det, at også Erdogan vil komme forbi NRW, hvor der bor en stor andel tyrkere.

Nu oplyser fagforeningen for Gewerkschaft Erziehung und Wissenschaft (GEW), som bl.a. omfatter pædagoger og lærere, til Funke-Mediengruppe, at den tyrkiske generalkonsul i NRW har opfordret lærere, elever og forældre til at holde øje med undervisningen i tyrkiske skoler i Tyskland og melde tilbage, hvis de hører kritiske ytringer om den tyrkiske regering i klasserne.

Den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, blev modtaget af tusindvis af mennesker til et arrangement i den tyske by Oberhausen. Foto: Roland Weihrauch/dpa via AP

Opfordringen skal være givet videre på møder i januar afholdt i Düsseldorf, Essen, Köln og Münster. Møder, hvor tyrkiske lærer- og forældreforeninger var indbudt, og hvor også imamer deltog.

»Elever skulle sågar filme deres lærere og sende materialet til de tyrkiske myndigheder,« fortæller næstformand i GEW Sebastian Krebs til Funken-Mediegruppe.

Han har fået oplysninger om møderne via flere forskellige kilder og fortæller om et møde på det tyrkiske konsulat i Düsseldorf, hvor lærerne angiveligt nægtede at "spionere" på deres elever.

Samtidig er GEW i besiddelse af »stærkt nationalistisk farvede« årsplaner, som er blevet udleveret til lærerne fra konsulaterne.

Foto: Martin Meissner/AP

Møderne er ikke blevet bekræftet af konsultaterne, men sammenslutningen af tyrkiske forældreforeninger oplyser, at man har mødtes og diskuteret uddannelsesspørgsmål. Over for Spiegel oplyser delstatsregeringen, at man har været informeret om initiativerne siden den 15. februar. 

»Justits- og sikkerhedsmyndigheder blev informeret,« siger en talsperson for skoleministeriet.

I januar kunne NRW's indenrigsministerium bekræfte, at fem lærer, som underviser i islam på statslige skoler i Tyskland, blev udspioneret af såkaldte Ditib-imamer. Lærernes navne befandt sig således på en liste, som var blevet sendt til de tyrkiske myndigheder i Ankara.

Ditib er en forkortelse for det tyrkiske Diyanet isleri Türk islam Birligi. Det dækker over en landsdækkende paraplyorganisation, der står for koordineringen af religiøse, sociale og kulturelle aktiviteter i forbindelse med tyrkisk-islamiske moskemenigheder i Tyskland. Ditib er styret af den tyrkiske stat.

Ditib bliver i forvejen efterforsket for spionage, fordi det er kommet frem, at organisationens imamer har indsamlet informationer om tilhængere af prædikanten Fethullah Gülen og sendt dem til Ankara.

Tyrkiet har kritiseret efterforskningen for at være en heksejagt.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.