*

Europa

Alperne risikerer at miste 70 procent sne

Alpernes fremtid byder på mindre sne og kortere skisæsoner.

I fremtiden vil der være mindre hvidt på Alperyggene, hvilket vil ramme skisportsstederne, som er afhængige af turismen. Foto: Jean-Christophe Bott

Skisportsstederne i Alperne står overfor at kunne miste op mod 70 procent af de snedækkede områder inden udgangen af dette århundrede. Det viser en ny rapport lavet af Den Europæiske Geovidenskabelige Union og bragt i journalen The Cryosphere.

Udviklingen skyldes den globale opvarmning, som giver højere temperaturer, og det betyder også, at skisæsonen kan blive forkortet helt op til en måned. Det skyldes, at sneen skal have en vis dybde, for at man kan stå på ski, snowboard og andre vinteraktiviteter.

Så skisportsstederne får både en kortere tidsramme til turisterne og et mindre område, der kan bruges.

»Siden mange skisportssteder er stærkt afhængige af vinterturisme, vil økonomien og samfundet i regioner med den slags turisme lide,« skriver Sebastian Schlög, som har været med til at skrive rapporten, i en pressemeddelelse.

Antarktis er ustabil, og havisen smelter hurtigere

Forskerne bag rapporten mener også, at nedbøren vil øges i vinterhalvåret. Men fordi temperaturerne samtidig vil stige, vil det ikke blive til snevejr men i stedet mere regnvejr.

»Vi håber, at vores resultater er overbevisende nok til at vise, at selv mere vinternedbør ikke kan kompensere for effekterne af de stærkt forhøjede temperaturer,« skriver Schlög.

På længere sigt vil de høje temperaturer, den større mængde regn i vinterhalvåret, det mindre snedække og gletsjernes forsvinden ændre på, hvor meget vand, der flyder i vandløb og floder.

»Det vil ikke kun påvirke miljøet men også kontrollen med vanding, energiproduktion eller skibsfart,« skriver Schlög.

Klima: Varmere klima har ramt Europa - og vil komme til at koste menneskeliv

Men håbet er ikke helt ude for de afhængige skisportssteder og de sneglade turister. For hvis vi sørger for at holde den globale opvarmning under 2 grader, så vil tabet af snedækket begrænse sig til 30 procent i 2100, forsikrer Sebastian Schlögl.

»Det er trist at miste 30 procent af snedækket, men sammenlignet med 70 procent, så er det på samme tid opmuntrende,« konkluderer Christoph Marty, som er forsker ved Institut for Sne- og Lavineforskning.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her