Europa

Nordmand i hi på 11. år: Har aldrig set en iPhone eller Facebook

De seneste 11 år har 40-årige Bjørnar Krisner levet afskåret fra omverdenen i et totalt mørkelagt rum.

Han var en ung fremadstormende journalist med arbejde på det norske statsmedie NRK. Men som 25-årig gik Bjørnar Krisners liv i stå, da han måtte sygemelde sig grundet træthed og ubehag.

I 2002 blev han så syg, at han måtte flytte hjem til sine forældre, og her har Bjørnar Krisner opholdt sig lige siden. I de seneste 11 år har han ikke orket andet end at opholde sig et mørkelagt rum uden forstyrrelser. Det skriver TV2 Norge.

Den i dag 40 år gamle Bjørnar Krisner lider af en sjælden sygdom. Efter adskillige undersøgelser fik han diagnosen ME eller postviralt træthedssyndrom. Hidtil har behandlinger og undersøgelser været uden effekt, og Bjørnar Krisner har ikke haft energi og overskud til  at lave andet end at ligge i totalt mørke for sig selv.

Da TV2 Norge besøger Bjørnar Krisner og forældrene, fortæller Bjørnar Krisners mor, som også passer ham, at al aktivitet omkring ham kan gøre ham yderligere syg i op til flere måneder. Familien har julegaver fra flere år liggende, bare ventende på, at Bjørnar Krisner skal blive frisk nok til at kunne åbne dem.

Selvom Bjørnar Krisner ofte er for syg til overhovedet at tale, så lykkedes det for Bjørnar Krisners lillebror at udveksle et par ord med ham omkring Bjørnar Krisners 40-års fødselsdag.

»Han sagde, at han ikke havde set sit eget spejlbillede, mens han var i 30'erne. Så fik jeg ondt i maven, da det pludselig blev meget virkeligt, hvad det var, han var gået glip af,« siger Bjørnar Krisners lillebror, Frode, som har lavet en facebookside til ære for sin sovende bror. Den kan tilgås nedenfor. (Artiklen fortsætter under opslaget).

Bjørnar Krisners sygdom er relativt ukendt, og hidtil har det ikke været muligt at klarlægge, om sygdommen har fysiske eller psykiske årsager. Men nu er der sket en ny udvikling, skriver TV2 Norge.

Familien fik længe at vide, at der var noget galt med Bjørnar Krisners hoved, men nu har to norske kræftlæger fundet ud af, at sygdommen ikke sidder i hovedet. Det er i stedet problemer med stofskiftet og processen fra at omsætte sukker til energi, der gør patienterne med postviralt træthedssyndrom trætte.

Den nye forskning giver Bjørnar Krisners familie nyt håb.

»Vi har snakket om Facebook og Youtube og alle disse fantastiske opfindelser, som bare er et mysterium for ham. Han syntes, at det var meget fascinerende, og han glæder sig til at prøve det,« fortæller Frode.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her