Europa

Charlie Hebdo modtager stadig trusler to år efter terrorangrebet

Lørdag er det præcis to år siden, at satiremagasinet Charlie Hebdo var mål for et terrorangreb. I dag lever redaktionen stadig med dødstrusler.

På en mur tæt på Charlie Hebdos gamle redaktionslokaler i Rue Nicolas Appert har en kunstner tegnet disse portrætter af tre af satiremagasinets kendte tegnere, som mistede livet under terrorangrebet den 7. januar 2015. Fra venstre ser man Tignous (Bernard Verlhac Tignous), Cabu (Jean Cabut) og Charb (Stéphane Charbonnier). Foto: Marie Louise Albers/JP.

PARIS

Lørdag er det præcis to år siden, at det franske satiremagasin Charlie Hebdo blev ramt af et terrorangreb.

Jyllands-Posten har været forbi de gamle lokaler i den lille gade Rue Nicolas Appert, som for to år siden var omdrejningspunkt for hele verdens opmærksomhed.

Over indgangen til nummer 10, hvor Charlie Hebdo i sin tid havde hjemme, hænger der i dag en mindeplade med ofrenes navne. Derudover bliver man på flere mure få meter fra indgangen mødt af portrætter af de døde tegnere. 

På en af murene (se billedet i toppen af artiklen) ser man tre af de mest markante Charlie Hebdo-profiler side om side - Tignous (Bernard Verlhac Tignous), Cabu (Jean Cabut) og Charb (Stéphane Charbonnier). De mistede alle tre livet den 7. januar 2015.

Under portrættet af Charb, avisens tidligere chefredaktør, er skrevet et af hans mest bemærkelsesværdige udtalelser:

»Jeg er ikke bange for repressalier. Jeg har ingen børn, ingen kone, ingen bil, ingen gæld. Det lyder sikkert en smule højtravende, men jeg foretrækker at dø stående frem for at leve på knæ. (Charb, 2012)«.

Satiretegneren Charb (Stéphane Charbonnier) var blandt de 11 mennesker fra Charlie Hebdo, som mistede livet den 7. januar 2015. Foto: Marie Louise Albers/JP.

Bliver stadig truet på livet

I dag huser redaktionen på en hemmelig adresse et andet sted i Paris, hvor massive sikkerhedsforanstaltninger er blevet en del af hverdagen. Satiremagasinet fortsætter nemlig med at modtage dødstrusler og antallet er stigende, fortæller nuværende chefredaktør Riss (Laurent Sourisseau).

»Før bad de os om at passe godt på islamister. Nu skal vi holde øje med både islamister, russere og tyrkere,« siger han til nyhedsbureauet AFP.

For nylig bragte avisen en række satiriske tegninger om Den Røde Hærs kor, som var om bord på det fly, der styrtede ned i Stillehavet mellem jul og nytår, hvilket langt fra vakte glæde i Putins rækker.

Læs mere her:

Se de Charlie Hebdo-tegninger, som skabte røre i 2016

Også tegneren Corinne Rey, bedre kendt som Coco, fortalte for nylig i et interview med Jyllands-Posten, at hun modtager dødstrusler. Men det skræmmer hende ikke fra at blive ved med at tegne for avisen.

»Vi må ikke give op. Der er mange mennesker, som gør sig mange tanker omkring sikkerheden. Det er sandt, at det er tungt, men man vænner sig til det. Friheden er på en måde i hovedet,« siger hun i interviewet med Jyllands-Posten.

Torsdag var den resterende Charlie Hebdo-redaktion forbi de gamle redaktionslokaler for at mindes deres døde kollegaer.

I denne uge markerede satireavisen – med deres sædvanelige sorte humor - toårsdagen med en særudgave. Forsiden viser en storsmilende mand, som kigger ind i pistolløbet på en AK-47, der bliver holdt af en langskægget person med et ondskabsfuldt blik.

»Endelig ser vi enden af tunnellen«, lyder overskriften.

11 mennesker mistede livet, da brødrene Kouachi brød ind i avisens lokaler en almindelig onsdag formiddag, midt under Charlie Hebdos ugentlige redaktionsmøde. De to brødre flygtede efterfølgende derfra og dræbte endnu en politimand på vejen.

To dage efter angrebet fandt en anden terrorhandling sted ved et jødisk supermarked i den østlige del af byen. Her mistede fire mennesker livet efter en flere timer lang gidselstagning.

En smilende Cabu (Jean Cabut) Og Georges Wolinski med vinger og fyldte vinglas er afbilledet på en sidegade til de gamle lokaler. Foto: Marie Louise Albers/JP.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Om temaet

Den franske hovedstad Paris blev fredag den 13. november 2015 ramt af en række blodige terrorangreb.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her