Annonce
Europa

41-årig mand fik hjælp til at dø, fordi han var alkoholiker

Efter årevis ind og ud af afvænningsklinikker besluttede en 41-årig mand, at han ville have hjælp til at dø.

I Holland har man siden 2002 tilladt aktiv dødshjælp til personer ned til 12 år, der har »ubærlige lidelser uden udsigt til forbedring.« Arkivfoto

Han var ikke ramt at uudholdelige, fysiske smerter.

Han var heller ikke ramt af en dødelig sygdom.

Men han var alkoholiker.

Mark Langedijk havde været slave af alkoholen igennem mindst otte år, hvor han var indlagt på både hospitalet og afvænningsklinikker adskillige gange. Men efter hvert ophold begyndte søgte han atter mod flasken. Hans ægteskab gik i stykker, hans to børn blev adopteret af bedsteforældrene, som forgæves forsøgte at hjælpe deres søn.

Holland vil tillade dødshjælp til raske ældre uden livsgnist

Og til sidst søgte han den endelige hjælp. Mark Langedijk er nemlig hollænder, og her har man siden 2002 tilladt aktiv dødshjælp til personer ned til 12 år, der har »ubærlige lidelser uden udsigt til forbedring.«

Netop disse ord har været genstand for en del fortolkning gennem årene. En kvinde i 20'erne fik således bevilget hjælp til at dø, fordi hun led af anoreksi og kronisk depression efter at være blevet misbrugt, og andre med psykiatriske lidelser har også fået lov til at ende livet.

Mark Langedijks tilfælde bliver beskrevet af broderen, Marcel Langedijk, i det hollandske magasin Linda, som bl.a. Daily Mail citerer.

Dødssyg Troels Kløvedal går nu ind for aktiv dødshjælp

Her fortæller han, at trods omfattende forsøg på at hjælpe, gjorde broderen det i sidste ende klart, at døden var det eneste, som ville hjælpe ham.

»Vi tog det med et gran salt,« skriver Marcel Langedijk og fortsætter:

»Eutanasi (aktiv dødshjælp, red.) var for folk med kræft, folk med ubærlige lidelser, og folk for hvem døden var nært forestående. Eutanasi var absolut ikke for alkoholikere.«

Men den 41-årige gik til sin læge og fremsatte sit ønske. Som bevis på sit ubærlige liv fremviste Mark Langedijk en dagbog, der berettede om hans lidelser gennem årene, og ansøgningen om aktiv dødshjælp blev i sidste ende godkendt af en læge fra en national instans, der rådgiver om eutanasi. 

75-årig kvinde valgte selvmordsklinik, fordi hun ikke ville blive gammel

Mark Langedijk satte selv datoen, den 14. juli, og var ifølge broderen ved godt mod på sin dødsdag. Han drak et sidste glas vin og røg en cigaret i forældrenes hjem, før lægen spurgte, om han var helt sikker på sin beslutning og gav ham den dødelige indsprøjtning.

I 2015 fik 5.516 personer aktiv dødshjælp i Holland. Det svarer til 3,9 pct. af alle dødsfald på landsplan, og regeringen foreslår nu også, at ældre, som ikke er syge, men mener at deres liv er tilendebragt, skal have lov til at dø ved assisteret selvmord.

I Belgien har man også tilladt aktiv dødshjælp til børn i alle aldre, hvis de har konstante smerter uden mulighed for lindring.

Belgien, Holland og Luxembourg er de eneste EU-lande, som har tilladt aktiv dødshjælp, mens man i Schweiz alene tillader såkaldt assisteret selvmord, hvilket betyder, at lægen kan udlevere den dødbringende medicin, men at andre skal injicere den.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Aktiv dødshjælp til bevidstløse
Jeg synes, at debatten om aktiv dødshjælp er vigtig, men jeg synes kun, vi har brug for hjælpen over for mennesker, der ikke er ved bevidsthed, for vi andre kan jo bare holde op med at spise og drikke andet end evt. smertestillende medicin, og så vil vi stille sove ind i løbet af 10-12 dage.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Bold Fairytale, Raw Refined og Balancing Act: Design-guruens tre begreber, som kommer til at tegne fremtiden
Tre store trends sætter dagsordenen de kommende år: Masser af farver, eventyr, kontraster af rå og forfinede materialer, opulent stil, runde former, balanceakt, overdådig luksus og masser af bæredygtighed samt ny teknologi. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her