Europa

JP i Ungarn: Mange ungarere er flove over folkeafstemningen

De kæmpede for samme sag, men Ungarns højrenationale vil have Orban til at gå.

Det er blevet gjort officielt fra det ungarske valgkontor, at søndagens folkeafstemning ikke kan bruges til noget som helst.

EU: Ungarn må selv håndtere udfald af flygtningeafstemning

Den er ganske enkelt ugyldig, fordi blot 43 pct. af vælgerne besluttede at sætte deres kryds, da den ungarske regering spurgte dem, om de ville have, at EU skulle få lov til at tvinge Ungarn til at tage imod flygtninge.

Den lave valgdeltagelse kan både læses som en sejr for oppositionen, men kan også bare ses som et udtryk for, at ungarerne er svære at hive til valgstederne, siger Jyllands-Postens korrespondent Solveig Gram Jensen.

Officielt: Ungarns valg er ugyldigt

»Ungarerne er generelt ikke særligt aktive, når der er folkeafstemninger. Men oppositionen opfordrede dem desuden til ikke at stemme, fordi de vidste, at der skulle 50 pct. plus én stemme til, for at afstemningen var gyldig. Så der er tale om en aktiv handling for fleres vedkommende, men andre har bare været sløve.«

»Mange af dem, jeg talte med, det var hovedsageligt de veluddannede og globaliseringsvenlige, var flove over afstemningen og kaldte den racistisk. Og de valgte enten at lade være med at stemme eller stemte blankt.«

Ikke desto mindre sagde 98,2 pct. af dem, der stemte, nej til EU's flygtningekvoter. Det svarer til omkring 3,2 mio. Og premierminister Viktor Orban har allerede gjort det klart, at EU bør lytte til ungarerne, selv om resultatet altså ikke er gyldigt. Således udtalte Orban, at han agter at ændre landets grundlov, så afstemningen bliver juridisk bindende.

Både regeringspartiet Fidesz og det højrenationalistiske Jobbik var for et nej til kvoterne, og de 3,2 mio. passer nogenlunde med partiernes vælgerbase, vurderer korrespondenten.

Alligevel har formanden for Jobbik, Gabor Vona, allerede været ude og kræve Orbans afgang.

»Der har været voldsom kritik af Orban, fordi afstemningen er ugyldig. Valgkampagnen har været dyr, og hver ungarer har betalt fem euro til den. Jobbik sagde, at Orban har spildt en masse tid og gjort sig sårbar over for EU, som nu vil have lettere ved ikke at tage ham alvorligt. Og venstrefløjen anklager ham for at piske en stemning op over flygtningene,« siger Solveig Gram Jensen.   

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her