De første danskere på vej hjem fra Nice: Måtte løbe for livet, mens sårede lå uden hjælp

SOS International har fået adskillige henvendelser fra danskere, der gerne vil hjem fra Nice. Mange er tyngede af skyldfølelse over at løbe for deres eget liv, mens folk døde ved siden af dem.

Artiklens øverste billede
20 danskere har bedt om hjælp til at komme hjem fra Nice efter torsdagens terrorangreb, der dræbte mindst 84 mennesker i den sydfranske by. Foto: Claude Paris/AP.

20 danskere har indtil videre meddelt, at de vil hjem fra Nice efter terrorangrebet torsdag aften, hvor en lastbil dræbte mindst 84 mennesker i den sydfranske by under fejringen af den franske Bastille-dag.

Der er ikke meldt om hverken omkomne eller sårede danskere, men SOS International, der er en nordisk assistancevirksomhed og har et lokalt etableret krisecenter i Nice, meddeler, at de i alt har fået 59 henvendelser fra skandinavere, der søger om både hjælp til krisehåndtering og til at komme hjem. 

Og 20 af disse er altså danskere, der gerne vil hjem, mens 30 danskere i alt har fået krisehjælp.

Karin Tranberg, der er direktør for medicinske operationer i SOS International, fortæller, at det primært er børnefamilier, der har givet udtryk for at komme hjem.

»Planen er at få dem, der ønsker det, hjem inden for de næste dage. Enkelte er allerede på vej hjem. Vi skal første sikre, at de hårdest kriseramte er klar til at rejse. Heldigvis er Nice ikke så langt væk fra Danmark, så på den måde er det ikke en flyvetur, der kræver ret meget,« siger hun.

Karin Tranberg har været i kontakt med krisekoordinatoren i Nice, der yderligere fortæller, at der er en del unge i alderen 19-25 år og også forældre med teenagere, der er hårdt ramt.

De er bange og har brug for at fortælle om deres oplevelser og er i tvivl om, hvorvidt der kan ske flere angreb. Mange har også brug for hjælp til at beslutte, om de har lyst til at blive.

»Flere har også udtryk stor skyld, da de har måtte løbe for livet, mens sårede har ligget og ikke fået hjælp. Så det handler også om håndtering af skyldfølelsen, som tynger voldsomt,« siger Karin Tranberg.

I SOS Internationals krisecenter findes der både koordinatorer og børnepsykologer, der kan tage sig af børnene.

»Forældrene er jo lige nu dem, der skal holde overblikket, men det kan være svært for dem at vide, hvordan de skal reagere på børnenes adfærd. Her har vi nogle særlige udsendte, der kan hjælpe og støtte forældrene med, hvordan de skal håndtere det,« siger Karin Tranberg.

De børn, der er store nok, får også tilbudt at snakke med en psykolog.

Karin Tranberg fortæller yderligere, at det primært er dækningen af udgifter til hjemrejse og krisebehandling, som folk har efterspurgt i krisecenteret. Eftersom der ikke er meldt om omkomne danskere, har krisecenteret ikke haft samme tunge opgaver som nogle af de andre krisecentre, der skal hjælpe med at transportere døde hjem.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.