Spanien er imod ethvert skotsk forsøg på at forblive i EU

Hvis Storbritannien forlader EU, så skal Skotland gøre det samme, siger Spaniens fungerende premierminister.

Spaniens fungerende premierminister, Mariano Rajoy, siger onsdag, at den spanske regering vil modsætte sig ethvert forsøg fra Skotlands side på at forblive i EU uden om Storbritannien.

Spanien har konsekvent modsat sig skotsk uafhængighed af frygt for at skabe præcedens for egne separatister især i landets rigeste provins, Catalonien. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Den spanske regering er imod enhver form for forhandlinger med andre end den britiske regering, siger Rajoy og understreger, at ingen andre end den britiske regering har den formelle forhandlingskompetence.

- Jeg er ekstremt meget imod det, traktaterne er ekstremt meget imod det, og alle er så vidt jeg forstår ekstremt meget imod det. Hvis Det Forenede Kongerige træder ud, så træder Skotland også ud, siger Rajoy efter det uformelle topmøde onsdag mellem de resterende 27 EU-lande i Bruxelles.

Den spanske regering har de seneste år kæmpet mod en stærk selvstændighedsbevægelse i Catalonien. Provinsen med 7,5 millioner indbyggere står for en femtedel af landets samlede økonomi og har sit eget sprog.

Sidste år forsøgte catalonierne at holde en folkeafstemning om uafhængighed, men den blev erklæret ugyldig af domstolene.

EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, møder Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, onsdag klokken 17 i Bruxelles for at drøfte EU-relationen.

- Jeg vil lytte til, hvad førsteministeren har at sige. Men vi har ingen intentioner om at blande os i en intern britisk proces, siger Juncker.

I den forbindelse udtaler Frankrigs præsident, François Hollande, at Sturgeon vil blive mødt af europæiske myndigheder, men at selve forhandlingerne skal foregå med Storbritannien. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Et flertal på 62 procent af skotterne stemte for at blive i EU ved torsdagens folkeafstemning. Men Storbritannien som helhed stemte med 52 procents flertal for at forlade unionen.

Sturgeon understreger, at hun er klar til at forsvare Skotlands plads i EU med alle midler, herunder endnu en folkeafstemning.

Kun 45 procent støttede skotsk uafhængighed ved en folkeafstemning i Skotland i 2014. Men Sturgeon siger, at omstændighederne nu er så radikalt anderledes, at en ny folkeafstemning ligger lige for.

/ritzau/

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.