Kaos i Storbritannien er for stort til at begynde exit-forhandlinger

Den konstitutionelle krise i Storbritannien er så omfattende, at øvrige EU-ledere på et topmøde ikke vil presse på for exit-forhandlinger her og nu.

Artiklens øverste billede
Er den politiske uro i Storbritannien så stor, at det forhindrer reelle exit-forhandlinger? Foto: Danny Lawson/AP

BRUXELLES — De 27 EU-lande, der vil være tilbage i unionen efter briternes farvel, har de seneste dage været splittet i linjen over for et Storbritannien på vej ud af unionen. Mens både formand for EU-Kommissionen Jean-Claude Juncker, den tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier og mange andre har krævet, at briterne indleder udmeldelsesprocessen med det samme, har den tyske forbundskansler, Angela Merkel, signaleret, at man bør tage det med ro. Men i europæiske hovedstæder er der en erkendelse af, at den konstitutionelle krise i Storbritannien er så stor, at London ikke er i stand til at indlede processen.

Jeg mener, at de skal genoverveje selve følgerne – ikke brexit i sig selv.

Peter Altmaier, , stabschefen for Tysklands kansler, Angela Merkel.

»Alle forstår, at der lige nu er en omfattende en krise i Storbritannien. Det er ikke bare en ledelsesmæssig krise i regeringspartiet. Det går meget dybere,« siger en central EU-kilde.

Den britiske premierminister David Cameron »kommer ikke til at indgive en notificering tirsdag« på topmødet, fortsætter kilden.

Meldingen kommer, efter at rådgivere til EU’s stats- og regeringschefer søndag holdt deres første møde uden Storbritannien for at forberede en fælles respons forud for topmødet tirsdag og onsdag til den britiske beslutning om at melde sig ud af EU.

Premierminister David Cameron, der har meddelt, at han træder tilbage – formentlig i oktober ved det konservative regeringsparties partikonference – kommer dog til topmødet for at informere sine kollegaer om resultatet af den britiske afstemning.

Cameron tegner og fortæller

I Bruxelles er der også en forventning om, at han vil redegøre for, hvornår og hvordan Storbritannien vil sætte processen i gang.

Frygten er, at de øvrige EU-lande vil blive tvunget til at vente i lang tid – ikke bare på, at der kommer en ny premierminister, men at der derefter også vil blive udskrevet et nyt valg, hvilket der er voksende spekulation om.

EU27 vil stille krav

Det kan betyde, at Storbritannien først til næste år vil sende en formel notifikation om, at man ønsker at træde ud af EU. Enten via en skriftlig meddelelse eller i en tale. Processen vil ifølge artikel 50 i Lissabon-traktaten derefter maksimalt tage to år. I så fald kan Storbritannien tidligst være ud af EU i 2019.

Om der vil være tålmodighed til at vente så længe, eller hvad man i så fald gør, er uvist. Det er kun briterne, der kan indlede processen. Men ledere fra de 27 øvrige EU-lande samles på onsdag for første gang til et uformelt møde uden Storbritannien for at drøfte dels tidsplanen og dels den videre vej frem for unionen.

Her ventes de også i en fælles erklæring at ville sige, at det både er i EU’s og Storbritanniens interesse at have en sikker og forudsigelig proces, og at de står parat til at gå ind i processen hurtigt og venter at få en notifikation snarest muligt.

De vil også slå fast, at der »ikke vil blive nogen forhandlinger, før der er en notifikation,« siger en regeringskilde.

Flere førende stemmer fra brexit-siden i Storbritannien, blandt andre justitsminister Michael Gove, har sagt, at det ikke haster med at aktivere den formelle proces, og at de foretrækker først at have uformelle forhandlinger.

Det skyldes, at EU ønsker en klar og åben proces, for at undgå at skabe usikkerhed om den juridiske situation.

Som et signal om at EU er parat til at indlede forhandlinger, har EU-rådet også udpeget den højtstående belgiske diplomat Didier Seeuws som EU’s chefforhandling i brexit-processen. Det vil således være ham, der vil repræsentere de 27 øvrige lande i den stærkt tekniske proces, som risikerer i en periode at efterlade Storbritannien i et juridisk vakuum.

Storbritannien er nødt til officielt at være ude af EU, før den resterende del af unionen kan indgå en ny tilknytningsaftale med Storbritannien som et tredjeland, og der er på nuværende tidspunkt ikke overblik over, hvordan man her undgår en tidskløft.

Peter Altmaier, stabschefen for Tysklands kansler, Angela Merkel, opfordrede søndag til at give britiske politikere tid til at »overveje konsekvenserne af en udtræden«, inden der tages forhastede skridt.

»Jeg mener, at de skal genoverveje selve følgerne – ikke brexit i sig selv,« siger Altmaier.

Exit vil aldrig ske

Nogle spekulerer dog allerede i, at det er en så stor opgave, at det aldrig vil ske. I en kommentar i The Guardian, som er blevet delt tusinder af gange via Twitter, skriver Gaby Hinsliff, at der er en grund til, at Boris Johnson, den ledende brexit-stemme og en favorit til at blive Storbritanniens premierminister efter David Cameron, virkede afdæmpet efter sejren fredag.

Efter at Cameron har meddelt sin afgang, bliver det nemlig op til Johnson at udløse den officielle udmeldelsesproces. Men hvis Johnson gør det, skriver Hinsliff, vil Skotland bryde ud af den britiske union, og der vil blive ny uro i Irland, og så er Johnson færdig. Hvis han sætter processen i gang, er han også færdig, fordi det vil føre til kaos. Når han ønsker at udsætte mekanismen, er det, fordi at han virkelig ikke ønsker den, skriver Hinsliff.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.