Toppolitikere i Labour i oprør for at få Corbyn til at gå

Flere medlemmer af Labour-partiets skyggekabinet er gået af for lægge pres på partiets leder. Ifølge BBC er det kun begyndelsen.

Artiklens øverste billede
Corbyn, der er tilhænger af EU, er blevet kritiseret for sin indsats under valgkampen. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Urolighederne fortsætter i det britiske Labour-parti, efter Storbritannien torsdag valgte at træde ud af EU.

Jeremy Corbyn, leder af arbejderpartiet, valgte natten til søndag at afskedige Hillary Benn som partiets skyggeudenrigsminister. Flere af medlemmerne i Labours skyggekabinet har nu tilkendegivet, at de pga. utilfredshed med Corbyn er parate til at følges med Benn og forlade deres poster i partiet. Det skriver en række britiske medier.

Hilary Benn blev afskediget, efter at han havde udtrykt mistillid til Corbyns evner som leder. Det skriver The Guardian, der bringer en erklæring fra Benn fra søndag nat efter afskedigelsen.

»Det er nu blevet tydeligt, at der er en udbredt bekymring blandt Labours parlamentsmedlemmer og i skyggekabinettet i forhold til Jeremy Corbyns lederskab i vores parti,« skriver Benn og forklarer, at partiet mangler en stærk og effektiv leder, der kan sikre offentlig støtte.

»Under et opkald til Jeremy fortalte jeg ham, at jeg pga. disse ting havde mistet tilliden til hans evner til at lede partiet, og så afskedigede han mig fra skyggekabinettet.«

Labour-partiets skotske minister i skyggekabinettet, Ian Murray, skyggeuddannelsesminister Lucy Powell og skyggesundhedsminister Heidi Alexander har siden valgt at forlade deres poster i skyggekabinettet, da også de ønsker en ny leder af partiet.

»Lige så meget som jeg respekterer dig som en mand med principper, så tror jeg ikke, at du har kapaciteten til at finde de svar, som vores land kræver, og hvis vi skal udgøre den næste regering, er et formandsskifte afgørende,« skriver Heidi Alexander i et brev til Corbyn, som hun har offentliggjort på Twitter.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Også Stephen Kinnock, parlamentsmedlem for Labour og ægtefælle til tidligere socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt, har over for BBC udtrykt utilfredshed med partiets leder.

»Med al respekt for Jeremy, så har han brugt de seneste 20 år i lokaler, til arrangementer, hvor alle i rummet har været enige med ham. En forhandler går ind i et rum, hvor ingen er enige med ham,« siger han til mediet, men understreger dog samtidig, at diskussionen om en ny partileder bør foregå blandt partiets medlemmer.

To af Labours parlamentsmedlemmer lagde fredag op til en mistillidsafstemning, som skal diskuteres ved et partimøde mandag.

BBC erfarer, at op mod halvdelen af medlemmerne i partiets skyggekabinet er parate til at træde tilbage i et forsøg på at presse Corbyn til at gå af.

Corbyn har dog ingen planer om at forlade sin post som partiets leder, melder hans kontor ifølge The Guardian.

»Der bliver ikke nogen opsigelse af en demokratisk valgt leder med et stærkt mandat fra sit medlemskab,« lyder meldingen.

Jeremy Corbyn, der er tilhænger af EU-samarbejdet, er blevet kritiseret for sin tilbageholdende positionering under valgkampen og i "Remain"-kampagnen. Ifølge Politico nægtede Corbyn angiveligt at vise sig offentligt med premierminister David Cameron i forsøget på at få overbevist flere vælgere om, at Storbritannien skulle forblive i EU.

»Vi kan ikke stå der hver uge og klage os over dig i forhold til premierministerspørgsmål og så samtidig gå på scenen med dig,« har en af Corbyns medhjælpere ifølge mediet udtalt forud for EU-afstemningen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.