Favoritterne til at overtage magten i Storbritannien

Vinderen skal lede en atommagt, verdens femtestørste økonomi - og forsøge at få styr på det splittede, konservative parti.

Artiklens øverste billede
Boris Johnson spiller rugby i London-bydelen Camden. Han kan være Storbritaniens næste premierminister. Foto: John Stillwell

LONDON

Fredag morgen fortalte den konservative, britiske premierminister, David Cameron, foran Downing Street 10, at han til oktober vil trække sig som partileder, fordi et flertal af briterne gik imod hans ønske og stemte Storbritannien ud af EU.

Dermed skal der vælges en ny partileder og premierminister i en intern proces hos de konservative. Vinderen kommer til at stå i spidsen for en atommagt, der huser verdens største finanscentrum (London) og er den femtestørste økonomi på kloden. Han - eller hun - skal også forsøge at bygge bro internt i det konservative parti.

Ingen har officielt meddelt deres kandidatur endnu, men de vigtigste personer her:

Boris Johnson, fhv. London-borgmester, menigt medlem af Underhuset, 52 år

Boris Johnson. Foto: Jane Barlow

Boris Johnson er en darling hos det konservative bagland, og det har næppe skadet hans status hos de ofte EU-kritiske græsrødder, at han i februar i år meldte sig under leave-fanerne. Der blev dengang spekuleret i, at han udelukkende sagde, at han var imod EU-medlemskab, fordi det kunne bringe ham i en god position, når David Cameron på et tidspunkt gik af.

Johnson er i to perioder blevet valgt til Londons borgmester, selvom storbyen generelt ligger bedst til Labour. Dermed er der en mulighed for, at Boris Johnson både kan være populær i partiets bagland og hos de vigtige midtervælgere.

Det vil være en kontrast til tiden efter de konservatives kæmpe-valgnederlag til Tony Blairs ”New Labour” i 1997. Det relativt højreorienterede bagland valgte herefter flere partiledere, som vælgerne ikke havde fidus til. Først i forsøg nummer fire (David Cameron i 2005 ) blev der valgt en partileder, som rent faktisk kunne genvinde magten.

Boris Johnson er som regel mand for en sjov bemærkning og har tidligere udelukket, at han nogensinde skulle blive premierminister med ordene:

»Mine chancer for at blive premierminister er lige så gode som chancerne for at finde Elvis på Mars, eller for at jeg bliver reinkarneret som en oliven.«

Du kan læse et stort portræt af Boris Johnson her: Hvis briterne siger farvel til EU, kan det være goddag til Boris

Theresa May, indenrigsminister, 59 år

Theresa May. Foto: Virginia Mayo

Theresa May har siddet i Underhuset siden 1997 og nævnes altid i artikler om, hvem der skal være partiets leder efter Cameron. I øjeblikket er hun bookmakernes nummer to – Boris Johnson er nummer et.

I Storbritannien er Indenrigsministeriet, The Home Office, mere prestigefyldt end i Danmark. Og Theresa May har som indenrigsminister et af de fire ”great offices of state”, de vigtigste politiske poster. De andre er premier-, finans- og udenrigsminister.

May har op til folkeafstemningen om EU været på EU-tilhængernes side, men på en absolut afdæmpet måde, hvilket undervejs medførte historier i medierne om, at andre i remain-lejren var skuffede over, at hun ikke gik mere aktiv ind i kampagnen.

Men Theresa holdt sig tilbage, og derfor kan hun måske godt blive accepteret af partiets EU-skeptikere. Theresa May har masser af erfaring, men hendes næsten to årtier i Underhuset gør, at hun muligvis ikke vil blive set som et frisk pust hos vælgerne, og med sine 59 år er hun også 10 år ældre end den mand, hun i givet fald skal afløse, David Cameron.

May forekommer saglig, men er ikke så sprudlende som Boris Johnson.

Michael Gove, justitsminister, 48 år

Michael Gove. Foto: Kirsty Wigglesworth

Gove fik dog også en del kritik for at være populistisk under valgkampen, da han, der er tidligere undervisningsminister, sagde, at »folk i dette land har fået nok af eksperter«. Det var hans måde at afvise alle de økonomer, der påpegede, at udmeldelse af EU ville ramme økonomien hårdt.

I flere år har Michael Gove været ven med David Cameron, og de to har blandt andet ferieret sammen. Men forholdet har sandsynligvis lidt skade under den hårde valgkamp, som splittede det konservative parti. Her stod Gove og Cameron på hver sin side.

George Osborne, finansminister, 45 år

George Osborne. Foto: Jose Luis Magana

Osborne har siden 2010 ført en hård, konservativ finanspolitik med massive effektiviseringer og nedskæringer i den offentlige sektor for at mindske det store underskud, som han i 2010 overtog efter Labour-regeringen. Ved valget i 2015 spillede Osborne og den hårde finanspolitik en nøglerolle, fordi en betydelig del af vælgerkorpset ikke turde lade Labour styre økonomien igen. De konservative gik frem og fik absolut flertal.

I de seneste år er George Osborne blevet nævnt igen og igen som Camerons kronprins, men Osborne førte en meget aktiv kampagne for fortsat britisk EU-medlemskab og iværksatte hvad medierne døbte ”Projekt Frygt”, hvor han advarede mod faldende huspriser, minusvækst og højere arbejdsløshed, hvis ikke Storbritannien blev i EU. Flertallet af de konservative vælgere stemte for udmeldelse af EU, og Osborne kan have forpasset sin chance for at blive partiets leder – og landets premierminister.

De fleste kommentatorer dømmer ham pt. så godt som ude. George Osborne har ikke vist sig siden valget.

Andre

De britiske medier og bookmakere nævner også en række andre kandidater som kunne finde på at stille op, men som på nuværende tidspunkt vurderes at have små chancer for at vinde. Det er blandt andet:

Stephen Crabb, beskæftigelsesminister, 43 år: Kommer fra arbejderklassen og Wales og vil være en afveksling fra Cameron, der har engelsk overklassebaggrund.

Andrea Leadsom, (junior)minister for energi og klima, 53 år: Gjorde sig positivt bemærket i EU-debatten, hvor EU-modstanderne valgte hende som en af deres tre repræsentanter på scenen i den afsluttende tv-debat på BBC.

Amber Rudd, (senior)minister for energi og klima, 52 år: EU-tilhænger, som gjorde en god figur på tv i valgkampen. Går ind for en modernisering af det konservative parti. Kan få problemer med dele af baglandet på grund af sin positive holdning til EU.

Liam Fox, tidligere forsvarsminister, 54 år: Mangeårig EU-skeptiker, som er glad for Israel, og stemte imod forslaget om at tillade homoægteskaber.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.