Boris Johnson er sejrherre - og muligvis meget mere end det

»Chancen for, at jeg bliver premierminister, er lige så god som at finde Elvis på Mars,« har den konservative politiker Boris Johnson tidligere sagt. Det var før, David Cameron trak sig.

Artiklens øverste billede
Boris Johnsen har været en af hovedpersonerne bag "Leave"-kampagnen, der er gået forud for Storbritianniens udmeldelse af EU. Han tog fredag ordet ved et pressemøde og lod Storbritanniens indbyggere forstå, at de går en lys fremtid i møde. Foto: Stefan Rousseau/AP

Fredag den 24. juni 2016 vil gå over i historiebøgerne som en skelsættende dag i den britiske historie. Storbritannien valgte at forlade EU, og det fik fredag morgen den britiske premierminister David Cameron til at melde sin afgang fra embedet.

»Jeg tror ikke, det vil være rigtigt af mig at forsøge at være kaptajnen, der fører vores land til dets næste destination,« sagde Cameron, der tilføjede, at en stedfortræder bør være udpeget inden det Konservative Partis konference i oktober.

Det efterlader nu spørgsmålet: Hvem skal overtage posten?

Tør man stole på bookmakerne, der tog fejl om EU-afstemnings udfald, samt en række engelske medier er det konservative parlamentsmedlem og den tidligere London-borgmester, Boris Johnson, favoritkandidat til jobbet.

Boris Johnson valgte i februar i år at indlede ”Leave”-kampagnen (på dansk: Forlad EU- kampagne) mod sin partifælle, barndomskammerat og mangeårige rival. Johnson har siden stået i spidsen for kampagnen og kunne således trække sig sejrrigt ud af de seneste måneders opgør blandt det engelske folk og internt i partiet, da 51,9 pct. af vælgerne satte deres kryds i boksen med "Leave" under torsdagens afstemning. Og det efterlader nu Johnson som frontmand i kapløbet om at overtage posten som både partiets og Storbritanniens leder.

Johnson har altid undgået at besvare spørgsmål omkring sine ambitioner om at blive premierminister, men han har dog tidligere over for The Guardian beskrevet sin chance som ganske ringe, for ikke at sige ikke eksisterende:

»Chancen, for at jeg bliver permierminister, er lige så god som chancen for at finde Elvis [Presley red.] på Mars, eller at jeg bliver reinkarneret som en oliven,« har han tidligere udtalt til det engelske medie.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Skal man stole på bookmakernes og mediernes forudsigelser, er det dog muligt, at Johnson må tage ordene tilbage. I hvert fald positionerede han sig ifølge flere engelske medier på en »statsmandsagtig måde«, da han fra ”Leave”-kampagnens hovedkontor fredag afholdt pressemøde.

»Det her betyder ikke, at Storbritannien på nogen måde bliver mindre samlet. Ej heller betyder det, at det vil bliver mindre europæisk,« sagde Johnson og tilføjede:

»Vi kan ikke vende ryggen til Europa. Vi er en del af Europa. Vores børn og børnebørn vil fortsat have en fantastisk fremtid som europæere, der rejser til kontinentet og forstår sprogene og kulturerne, der udgør en fælles europæisk civilisation.«

Boris Johnson var fra 2001 til 2008 medlem af det britiske parlamentet og overtog på opfordring af David Cameron i 2008 posten som Londons borgmester. Denne post varetog han indtil maj 2016. Siden 2015 har han igen været medlem af det britiske parlament.

Johnson er kendt som en lettere rapkæftet politiker, der ikke har været bleg for at sende skældsord efter sine politiske modstandere, som han bl.a. har kaldt for »liggende, protoplasmiske, hvirvelløse geleklumper«.

Ligeledes er han kendt for sine kontroversielle udtalelser som dengang, han erklærede, at Liverpool skulle holde op med at overdrive sorgen i forbindelse med gidselsdramaet med Ken Bigley fra Liverpool under Irak-krigen. Bigley endte med at blive halshugget, og Johnson måtte efterfølgende besøge byen med et undskyld. Tilsvarende måtte han love at rejse til Papua Ny Guinea med en undskyldning, efter han havde sammenlignet situationen i sit parti med landet, »hvor man holder kannibalfest, slår høvdingen ihjel og spiser ham«.

Foruden Boris Johnson er Andrea Leadsom, Priti Patel og Dominic Raab fra "Leave"-lejren også nævnt som mulige kandidater til at blive partiets og Storbritanniens leder, mens George Osborne og Theresa May af flere er blevet udråbt som Camerons oplagte arvtagere på ”Remain”-siden.

Over de næste tre måneder skal de 330 parlamentsmedlemmer koge listen af mulige tronfølgere ned til to kandidater. Herefter skal partiets godt 150.000 tilhængere stemme og dermed udpege partiets næste leder og Storbritanniens næste premierminister.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.