Britisk presse glædes og græmmes over vælgernes EU-exit

Storbritanniens EU-skæbne er afgjort, og flere avisledere opfordrer nu alle til at tænke sig godt om.

Briterne og Storbritannien står over for en "genfødsel", efter at vælgerne ved torsdagens EU-afstemning har vendt ryggen til det europæiske samarbejde.

Det konkluderer de britiske avisledere - uanset om avisernes håb for afstemningens udfald er blevet en realitet eller ej.

The Telegraph havde forud for EU-gyseren bekendt kulør til brexit-tilhængernes fordel. I lederen slår avisen også fast, at det er "tid til optimisme og en ny begyndelse".

- Følgerne af beslutningen om at forlade EU efter 43 år vil blive mærkbare og langvarige - ikke bare her, men i hele det kontinentale Europa. Mens mange mennesker forståeligt er bekymrede for deres fremtid, ikke mindst efter at have set markedernes voldsomme reaktioner, er der grund til at være optimistiske, skriver avisen.

Samtidig bemærker The Telegraph, at alle bør holde hovederne kolde i stedet for at svælge i triumfen. Særligt fordi afstemningen har "bekræftet en dyb splittelse i nationen over ikke bare holdningen til Europa, men stort set alt".

Også The Daily Mail glæder sig over udfaldet. Her bliver sejren til EU-skeptikerne beskrevet som "de stille menneskers oprør over for en arrogant politisk klasse, der ikke har forbindelse til vælgerne, og en foragtelig elite i Bruxelles".

Modsat er der triste toner i The Guardian, der havde opfordret briterne til at forblive i EU.

- Konsekvenserne af vælgernes svar er allerede begyndt at forme Storbritanniens fremtid på en alvorlig og potentielt farlig måde, skriver avisen og konstaterer:

- Storbritanniens plads i verden må nu gentænkes.

Daily Mirror, der ligeledes bakkede op om et fortsat ægteskab med EU, nøjes på forsiden med at spørge: "Hvad skal der nu ske?".

I Skotland stemte et massivt flertal af vælgerne for at beholde EU-medlemskabet. Som konsekvens af resultatet har førsteminister Nicola Sturgeon allerede varslet en mulighed for en ny afstemning om Skotlands selvstændighed.

Den respekterede, skotske avis The Scotsman var på linje med skotternes stemme, men opfordrer dog i første omgang til grundig refleksion.

- Vi står over for betydningsfulde forandringer, så alle bør tage sig tid til at tage debatten og tænke alle handlinger igennem.

- Der er lige nu mulighed for at ændre samfundet for bedre at kunne afspejle folkets ønsker, håb og aspirationer og at hele splittelsen. Så lad os gøre det her ordentligt, lyder det i lederen.

/ritzau/

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.