»Hjertet siger leave, men hovedet siger remain«

Der bliver ført kampagne til sidste minut i Storbritannien, hvor EU-modstanderne har et es i ærmet.

Artiklens øverste billede
Remain-tillhængere ved Shepherd's Bush - og en vred EU-modstander. Foto: Rune Aarestrup Pedersen.

LONDON

Udenfor et valgsted i London-bydelen Paddington fortæller Peter Sutherland, at han ved dette valg har gjort noget andet end sædvanligt, da han skulle vælge mellem leave og remain, forlad og forbliv.

»Hjertet siger leave, men hovedet siger remain. Ikke mange gange i mit liv har jeg tilladt mit hoved at bestemme over mit hjerte, men denne gang gjorde jeg det,« forklarer Peter Sutherland, der påpeger, at han som 72-årig er en »old man« og burde stemme mod EU, som de fleste andre i hans alder.

»Ældre mennesker vil gerne stemme leave, for de kan huske, hvordan livet var før EU. Jeg ville også gerne stemme leave, men vores position er bare ikke den rette. Det er for sent, meget for sent, « siger han med henvisning til at Storbritannien ikke længere er den supermagt, landet var engang, og derfor kan have svært ved at stå alene.

Desuden vil Europa blive svækket uden briterne i EU, mener han, og forklarer, at der især er én grund til, at han lod hovedet vinde over hjertet denne gang:

»Og jeg vil gerne sige, hvad det er: Det er Putin. Han vil have USSR tilbage. Hvis vi stemmer leave, så bliver Europa svækket, og så har han sandsynligvis invaderet Ukraine inden slutningen af næste uge.«

Peter Sutherland - vil blive i EU. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

»Vi er stærkere sammen. Vi skal bevæge os fremad, ikke tilbage,« påpeger han.

I Paddington er de vælgere, som Jyllands-Posten taler med, enten på remain-siden eller vil ikke sige, hvad de stemmer. Men London er også en remain-bastion, i hvert fald i de mere centrale disktrikter.

En af EU-tilhængerne, en kvindelig musiker, der ikke vil have sit navn i avisen, siger: »Alle jeg kender stemmer remain. Alle mine 600 venner på Facebook vil have, at vi skal blive i EU.«

To-tre kilometer fra Paddington, ude ved ved Shepherd's Bush, er der mere uenighed. En lille flok aktivister fra den officielle pro-EU-kampagne, "Britain Stronger In Europe", står og deler "I'm in"-klistermærker ud. En kampagne, der føres ud i hele London og varer frem til sidste sekund, nemlig når stemmestederne lukker kl. 23 dansk tid.

Ved Shepherd's Bush takker mange ja til klistermærkerne og sætter dem straks på tøjet. Men ikke alle har lyst. En vred mand i grå skjorte og solbriller skælder dem ud, og fra en mørk bil med nedrullede vinduer råber en mandestemme »Out, out, out«.

EU-modstanderen Michael Williams vil også gerne have frabedt sig et pro-europæisk-klistermærke, og fortæller - i et mere afdæmpet toneleje - de unge kampagnefolk, at de har taget fejl. Bagefter fortæller han til Jyllands-Posten, at han har stemt, og det blev leave.

Han understreger, at han ikke har noget imod europæere - han har været fransk gift og har boet i tre årtier i Frankrig, indtil han for fire år siden vendte hjem til Storbritannien. Men han bryder sig ikke om det, der er sket med hans fædreland i de år, han var ude. Der er slet og ret kommet for mange indvandrere.

»Når jeg sidder på bussen er der ingen, jeg kan tale med. Jeg hører fem forskellige sprog, men ingen af dem er engelsk,« lyder det fra Michael Williams, der fortæller, at han er gået fra at være socialist til at støtte det indvandrer- og EU-kritiske parti UKIP.

Derfor er det heller ikke overraskende, hvad Michael Williams angiver som den altoverskyggende årsag til, at han vil ud af EU:

»Det er indvandringen,« fortæller han og er dermed på linje med mange andre EU-modstandere, der ser et farvel til EU som en mulighed for at få mere kontrol over, hvem der kommer ind i landet.

Michael Williams - vil ud af EU. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Michael Williams støtter en skarp indvandrings-kontrol som i Australien, hvilket leave-siden har lovet at kæmpe for ved et farvel til EU. Men han har også en mere specifik grund til at ville stemme Storbritannien ud af EU. Under årene i Frankrig sparede han op i et fransk pengeinstitut, et beløb der nu står i euro, mens han venter på, at han kan få dem ud til en god kurs.

»Hvis det bliver Brexit, så falder pundet, og så kan jeg få mine penge ud.«

Andre vælgere, som Jyllands-Posten har talt med, har også peget på enkeltstående medårsager til at stemme, som de gør. En brød sig for eksempel ikke om, hvordan en af de fremtrædende EU-modstandere, justitsminister Michael Gove, i sin tid som undervisnigsminister havde indført flere tests.

Men overordnet set er indvandring ud-sidens bedste kort. YouGov har målt, at 53 pct. af vælgerne mener, at der vil blive mindre indvandring ved EU-udmeldelse, mens 3 pct. tror, at der bliver mere. 33 pct. tror, at det er uforandret, og resten ved ikke. Indvandrings-argumentet tiltaler blandt andet medlemmer af arbejderklassen, der føler deres job truet af billig arbejdskraft, og vælgere, der har svært ved at kende deres eget land mere. Ind-siden har taget en del point på sine økonomiske argumenter og på mindre målbare holdninger såsom vigtigheden af at stå sammen. Ifølge YouGov tror 23 pct., at Storbritannien får økonomisk fremgang ved et EU-farvel, mens næsten dobbelt så mange, 40 pct., tror, at det vil skade økonomien.

Siden mordet på politikeren Jo Cox i sidste uge har visse remain-folk også forsøgt at gøre valget mellem ind og ud til et spørgsmål om, hvorvidt man er racist/nationalist eller ej.

Mens den kvindelige musiker ved Paddington fortæller, at alle hun kender stemte for EU, så kender Michael Williams ikke rigtigt nogen, der vil blive i EU. Et spørgsmål om geografi, mener han.

»Man finder ikke mange, der stemmer leave inde i London. Men udenfor London, hvor mine venner og familie bor, der vil folk gerne ud af EU. Stort set alle, jeg kender, stemmer ud. Men det kommer an på, hvilke cirkler man færdes i,« siger Michael Williams, som bygger sin antagelse på, hvad folk skriver på Facebook, hvor en stor del af debatten om EU er foregået.

De traditionelle medier, aviser og tv, har i de seneste uger haft væg-til-væg-dækning af EU-afstemningen, og torsdag morgen gav flere af aviserne deres sidste opfordring til vælgerne, eksempelvis lød det fra tabloidbladet The Sun: »Independence Day«, mens konkurrenten Daily Mirror, opfordrede til at blive i EU: »Tag ikke et skridt ud i mørket«. Daily Mail kunne afsløre »Fire store EU-løgne«, mens Daily Express under teksten »Dit land behøver dig« med kæmpebogstaver skrev: »VOTE LEAVE TODAY«. Og for at ingen skulle være i tvivl, så var det på en baggrund af Union Jack.

BBC er derimod underlagt strenge regler, og må kun omtale »ukontroversielle« ting, såsom vejret eller at bestemte politikere har været inde og stemme. Derfor har man blandt andet diskuteret fængselspolitik og fodbold i løbet af torsdagen, mens de britiske vælgere gik til valg.

Til gengæld giver BBC den fuld skrue fra i aften kl. 22 britisk tid, når valgstederne lukker. Det vil sige kl. 23 i Danmark. Tv-kanalen Sky News vil offentliggøre en meningsmåling kort herefter.

I de seneste dage har de britiske meningsmålingsinstitutter været noget uenige om resultatet, men sammenlagt givet et lille forspring til EU-tilhængernes side.

Institutterne tog dog grumme fejl ved parlamentsvalget i 2015, så EU-modstandere og -tilhængere er enige om, at man ikke kan sige noget sikkert, før en stor del af stemmerne er talt op, og det bliver først langt ud på natten eller i de tidlige morgentimer har man et resultat.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.