Læger uden Grænser om EU-boykot: Vi er nødt til at reagere

Læger vil ikke blåstemple EU's flygtningeaftale med Tyrkiet, men hjælp fortsætter som hidtil, lyder det.

Artiklens øverste billede
Læger uden Grænser afviser alle former for støtte fra EU og EU-lande i protest mod flygtningeaftalen med Tyrkiet, men det vil ikke kunne mærkes af dem, der modtager nødhjælpen, siger direktør hos Læger uden Grænser Jesper H. Brix. Arkivfoto: Alice Martins/AP

De, der modtager hjælp fra Læger uden Grænser, kommer ikke til at mærke, at nødhjælpsorganisationen nu har afvist alle former for støtte fra EU og EU-lande i protest mod en flygtningeaftale med Tyrkiet.

Så sikkert lyder det fra direktør hos Læger uden Grænser Jesper H. Brix. For lægerne handler det om, at de ikke vil blåstemple aftalen.

- Vi kan se, at den danner præcedens for, hvordan man behandler flygtninge rundt om i verden. I Syrien er 100.000 mennesker fanget mellem en frontlinje og en lukket tyrkisk grænse. Og i Grækenland befinder mange tusinde mennesker sig i et limbo.

- Vi bliver nødt til at reagere på det, vi ser. Vi kan ikke bare stiltiende stå og se på.

Ifølge Jesper H. Brix kommer det ikke til at få umiddelbare konsekvenser for organisationen og dens arbejde lige nu.

- 92 procent af vores indtægter på verdensplan kommer fra private. Kun otte procent kommer fra stater og regeringer, siger direktøren.

I dansk øjemed er det støtten fra Danida, som hører under Udenrigsministeriet, som organisationen kommer til at undvære. Herfra har man i år modtaget 24 millioner.

- Danida støtter os stadig i 2016, men fra 2017 vil vi ikke længere indgå aftaler med dem. Lige nu vil det ikke være så mærkbart, men det betyder, at vi har endnu mere brug for privat opbakning.

Læger uden Grænser har ifølge Jesper H. Brix nogle reserver, som de kan trække på i ekstreme situationer. Hvor mange reserver og hvor længe, der kan trækkes på dem, er ikke til at sige, lyder det fra direktøren.

- Men jeg er sikker på, at Danmark og resten af verden har forståelse for vores synspunkt, så vi forhåbentlig får endnu mere støtte fra private. Vi har i hvert fald behov for det.

Nødhjælpsgruppen, der er kendt over det meste af verden under den franske forkortelse MSF, modtog 56 millioner euro (over 416 millioner kroner) fra EU-institutioner og medlemslande sidste år.

MSF henviser til aftalen med Tyrkiet fra marts, som indebærer, at Tyrkiet skal dæmme op for den største flygtningestrøm til Europa siden Anden Verdenskrig.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.