Norge advarer Storbritannien om EU-exit: I vil ikke kunne lide det

Statsminister Erna Solberg nævner flere ulemper ved at stå uden for EU, som Norge gør.

Artiklens øverste billede
Norges statsminister, Erna Solberg fra partiet Høyre.

Der er en vis tyngde bag den seneste advarsel til briterne om, hvad et EU-exit ved næste uges folkeafstemning vil betyde.

Den kommer nemlig fra en regeringsleder i et land, der står i præcis den situation, som briterne kan komme i ved et nej til den europæiske union.

Statslederen er norsk og hedder Erna Solberg, der om nogen har prøvet at manøvrere rundt i en virkelighed, hvor man som land formelt set står uden for EU-samarbejdet, men stadig er tæt forbundet med EU-landene.

Og Høyre-formandens besked til briterne er klar:

»De vil ikke kunne lide« at stå udenfor unionen, siger hun i et interview med mediet Politico.

Norge er ikke en del af EU, men tager part i store dele af unionens regler for det indre marked og arbejdsmarkedets fri bevægelighed gennem Schengen-samarbejdet. Netop den model vil flere britiske vælgere foretrække, ifølge de seneste meningsmålinger.

Modellen betyder samtidig, at Norge skal indføre en række EU-regler uden at have indflydelse på, hvordan de kommer til at tage sig ud, hvilket er en af de store ulemper ved at stå udenfor for EU-fællesskabet, ifølge Erna Solberg.

»Det vil blive svært for Storbritannien, for man vil i Bruxelles komme til at træffe beslutninger, uden at briterne er i stand til at deltage i debatten,« siger Erna Solberg til Politico.

Hun beskriver selv den situation, som Norge oplever, som at være »en lobbyorganisation« i Bruxelles, hvilket nordmændene »nogle gange er gode til, andre gange ikke,« siger hun.

Særligt i de seneste år har Erna Solberg oplevet, at det er blevet sværere at få sin dagsorden i gennem systemet på grund af Europa-Parlamentets stigende magt, siger hun.

»Vi plejede at tale med Kommissionen eller direkte med enkelte lande. Det er langt sværere at få Europa-Parlamentet til at forstå, at Norge - der har besluttet sig for ikke at være medlem - skal have nogle særlige fordele,« siger Erna Solberg.

Den 55-årige Erna Solberg har selv været fortaler for norsk EU-medlemskab både før og efter 2013, hvor hun blev statsminister. Alligevel erkender hun, at tiden ikke er inde til en plads i unionen på nuværende tidspunkt, hvor omkring 18 pct. af den norske befolkning ønsker et EU-medlemsskab.

»Det skyldes, at EU har flere problemer for tiden og derfor ikke fremstår så attraktiv,« siger hun.

Storbritannien stemmer om EU-medlemskabet den 23. juni. De seneste meningsmålinger viser et flertal for at trække sig ud af unionen.

Også den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen, er en af de regeringsledere, der har forsøgt at overbevise briterne om at blive i EU og slår fast, at Danmark forbliver en del af unionen uanset udfaldet af den britiske afstemning.

»Donald Tusk (formand for Det Europæiske Råd, red.) arbejder meget hårdt på sammen med de andre europæiske ledere at få en aftale på plads med Storbritannien, som kun træder i kraft, hvis briterne siger ja til at blive. Det vil bane vejen for et bedre Europa, for det vil også løse nogle af de problemer, vi har i Danmark,« har Lars Løkke Rasmussen tidligere udtalt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.