Tysk skolelærer hev 14-årig elev i retten på grund af et Facebook-opslag

En tysk skoleelev er blevet idømt 20 timers samfundstjeneste for at have lagt et billede op af sin lærer på Facebook og skrevet, at han var »den mest retarderede lærer nogensinde«. Medieretsekspert opfordrer til mere refleksion over, hvad man skriver på sociale medier.

Artiklens øverste billede
Jyllands-Posten har ikke adgang til medlemslisten af den hemmelige gruppe. Her er en række eksempler på medlemmer af den lukkede gruppe ”Vindue” i Danerværn.

En 14-årig tysk elev på en specialskole lærte tirsdag på den hårde måde, at det ikke er alt, man har på hjerte, som er lovligt at skrive på Facebook.

Tirsdag blev den unge pige nemlig idømt 20 timers samfundstjeneste ved den tyske ungdomsdomstol for at have lagt et billede op af sin lærer på Facebook med teksten »den mest retarderede lærer nogensinde«. Det skriver tyske Der Spiegel.

Den 64-årige lærer, som opslaget handlede om, var ikke selv ”venner” med pigen på Facebook, men blev bekendt med det mindre flatterende Facebook-opslag gennem en anden elev på skolen.

Læreren valgte herefter at indlede en straffesag mod sin elev.

Tirsdag blev den unge pige kendt skyldig i gennem sit opslag at have krænket sin lærer. Hun var meget berørt af sagen, fortalte Marcel Dué, en talsmand for retten, efterfølgende, skriver Der Spiegel og Zeit Online.

Retten havde ikke havde behandlet en lignende sag før, da sådan nogle ting typisk bliver håndteret af internt på skolerne, sagde talsmanden også ifølge Thelocal.de.

Retten havde lagt til grund for dommen, at det både var elevens egne Facebook venner samt venners venner, der havde kunnet se opslaget, og dermed ikke kun ”en meget lille kreds”.

Samtidig havde hun taget billedet af sin klasselærer uden at spørge om lov. Det er endnu ikke afklaret, hvilken slags samfundstjeneste, eleven skal udføre.

I Danmark er der også flere eksempler på folk, som er blevet dømt for at have skrevet noget krænkende på de sociale medier. Senest Mogens Camre, der blev kendt skyldig i at have  overtrådt racismeparagraffen i et tweet.

»Man skal huske på, at der gælder de samme regler på Facebook, som hvis du skrev et læserbrev til en avis eller udtalte dig på tv. Hvis man fremfører noget injurierende til en bredere kreds - f.eks. på en offentlig profil - så kan man blive dømt for det,« siger Vibeke Borberg, forskningschef i medieret ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Om den tyske skoleelevs Facebook-opslag ville have været ulovlig i Danmark, er medieretseksperten i tvivl om, men hun kunne ikke dømmes for det i Danmark, hvor den kriminelle lavalder 15 år.

»Danske domstole skelner mellem meninger og beskyldninger. Det er som udgangspunkt injurierende at fremsætte en alvorlig og ærekrænkende beskyldning, hvis der ikke er dokumentation for den. Omvendt er meninger som udgangspunkt straffri, med mindre der er tale om noget meget groft,« siger hun.

»Sådan som jeg læser den tyske piges opslag, så er der tale om en mening. Den ligger som udgangspunkt i den straffri kategori, men det er muligt, at den også i Danmark ville være over stregen. De danske domstole anlægger desuden en helhedsvurdering og ville derfor også se på konteksten, og hvad der er gået forud for Facebook-opslaget,« siger hun.

Medieretseksperten opfordrer danskerne til at tænke mere over, hvad de lægger op på de sociale medier.

»Der er en udbredt opfattelse af, at man kan tillade sig at sige mere på de sociale medier end andre steder. Men man skal huske på, at der gælder de samme regler på de sociale medier som andre steder, og at selv det, som man lægger op på en privat profil, kan blive delt og nå ud til en bredere kreds, end man lige havde tænkt,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.