Avis: Sms med budskab om at "bekæmpe vesterlændinge" sendt til unge muslimer

Islamisk Stat-tilhængere spreder ifølge The Guardian propaganda til Molenbeeks muslimer efter sidste uges terrorangreb i Bruxelles.

Artiklens øverste billede
Unge mænd med rødder i Pakistan og Afghanistan spiller cricket på et torv i Bruxelles bydel Molenbeek, hvor flere af terroristerne bag angrebene i Bruxelles og Paris kommer fra.

En sms med budskabet om at bekæmpe vesterlændinge blev søndag sendt rundt til en gruppe unge mænd fra bydelen Molenbeek i Bruxelles. Det skriver avisen The Guardian.

De belgiske myndigheder frygter, at sms'erne er sendt fra Islamisk Stat-tilhængere.

I sms'en, der var skrevet på fransk, stod der: »Min bror, hvorfor ikke bekæmpe vesterlændingene? Træf det rette valg i dit liv.«

Ifølge avisen har der været flere lignende episoder, hvor Facebook-beskeder og emails med lignende budskaber er blevet sendt til unge muslimer i Bruxelles.

Sms'erne blev sendt fra en telefon med taletidskort og kunne hverken spores eller besvares.

Det vides ikke med sikkerhed, hvordan beskedens afsender har fået fat i de unge mænds telefonnumre, men fagpersoner i den socialt belastede bydel, Molenbeek, mener, at Islamisk Stat-tilhængere downloader alle kontaktpersoner på nye rekrutters telefoner og derefter udvælger unge mænd fra Nordafrika, som de "følger op på".

Ifølge lokalmediet Brussel Nieuws har de offentligt ansatte, som arbejder med de unge i lokalområdet i Molenbeek, hverken kunnet be- eller afkræfte, at der florerer sådanne SMS'er.

»Omkring 20 ledere i kommunens ungeafdeling har i stikprøver spurgt 150-200 unge, og de sagde alle, at de ikke havde modtaget en sådan SMS,« siger lokalpolitikeren Sarah Turine ifølge Brussel Nieuws.

En enkelt anførte dog, at en vens søn har modtaget en besked med et jihadistisk, anti-vestligt budskab.

Flere involverede ved terrorangrebene i både Paris i november og Bruxelles kommer fra Molenbeek. Senest er den franskfødte Salah Abdeslam, som er opvokset i Belgien og sigtet for at have deltaget i terrorangrebet i Paris, blevet anholdt i netop denne bydel.

»De her folk forsøger på at overtage vores unge med storm,« udtaler medlem af det belgiske Socialist Parti og parlament, Jamal Ikazban, der selv er vokset op i Molenbeek, til The Guardian.

Ungdomsarbejdsløsheden i Molenbeek ligger på omkring 50 pct., og de unge klager over, at nogle arbejdsgivere ikke vil hyre personer fra bydelen. Jamal Ikazban mener, at Islamisk Stat-tilhængerne udnytter de unges fortvivlelse over tilværelsen til at indoktrinere og rekruttere dem.

»Det er som at have en stor pusher uden for skolens porte. Vi oplever det på samme måde. De har overtaget gaderne. De er rovdyrene og vores unge er ofrene,« forklarer han.

Den foruroligende sms kommer efter, at en video, hvori unge mennesker tilsyneladende fejrer angrebene i Bruxelles i sidste uge, blev delt på Facebook.

Selvmordsangrebene i Bruxelles sidste uge kostede 32 mennesker livet og sårede 340 i lufthavnen og metroen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.