*

Europa

Politi har fundet afskedsbrev fra død terrorist

Belgiske myndigheder har givet en række nye oplysninger om selvmordsangrebene i Bruxelles. Ofrene tæller nu 32 døde og 270 er sårede.

Belgisk politi har fundet en computer, der tilhører den ene af de to brødre, der deltog i terrorangrebene i Bruxelles' lufthavn og metro tirsdag.

Computeren blev fundet smidt i en skraldespand i lufthavnen og indeholder en form for »testamente« eller afskedsbrev fra Ibrahim El Bakraoui, den ene af i alt tre selvmordsterrorister, oplyser den belgiske statsanklager Frederic Van Leeuw på et pressemøde onsdag.

I testamentet skrev eller indtalte den 30-årige Ibrahim El Bakraoui, at han var på flugt og ikke vidste, hvad han skulle gøre.

En ung studerende fra Rusland tænder lys ved en mindehøjtidelighed for de dræbte og sårede i Bruxelles tirsdag aften. Foto: Tobias Nicolai
»Jeg er eftersøgt overalt, ikke i sikkerhed noget sted. Hvis jeg venter længere mig, ender jeg i en celle ved siden af ham,« står der i den korte tekst, som blev læst op på pressemødet.

Ekspert: Belgien har for sent set problemerne i øjnene

Med »ham« menes sandsynligvis islamisten Salah Abdeslam, der blev anholdt i Bruxelles fredag efter at have været på flugt fra politiet siden terrorangrebene i Paris 13. november. Han venter nu på at blive udleveret til Frankrig.

Tirsdag sprængte Ibrahim El Bakraoui sig selv i luften i Bruxelles' Zaventem-lufthavn næsten simultant med en anden selvmordsbomber. 12 personer blev dræbt og omkring 100 såret. Den yngre bror, 27-årige Khalid El Bakraoui, detonerede sin selvmordsbombe godt en halv time senere i et metrotog på stationen Maelbeek i Bruxelles' centrale EU-kvarter. Han dræbte 20 og sårede i nærheden af 130.

Det er lykkes politiet at identificere hans lig ved hjælp af hans fingeraftryk.

Overblik: De seneste års dødelige terrorangreb i Europa

Tidligere forlød det i belgiske medier, at Khalid El Bakraoui deltog sammen med sin bror i lufthavnsangrebet, men sandheden er altså, at de to brødre slog til hver for sig. Begge Bakraoui'er var i forvejen kendt af politiet for forskellig kriminalitet, dog ikke terrorrelateret.

Ibrahim fik i 2010 en dom på ni års fængsel for at have affyret et Kalashnikov-automatgevær mod politiet og såret en tjenestemand under et røveri, mens den yngste bror, Khalid, blev idømt fem års fængsel for biltyveri i 2011.

Khalid stod desuden som lejer af den lejlighed i bydelen Forest, som belgisk politiet gennemsøgte i forrige uge. Her blev der fundet et IS-flag, skydevåben, bombeudløsere og fingeraftryk fra Salah Abdeslam.

Belgisk politi leder stadig efter manden i hvidt. Manden i midten er Ibrahim El Bakraoui. Manden til venstre er endnu ikke identificeret. Terroristerne havde skjult deres bomber i de kufferter, de skubber rundt på bagagevogne.

De vigtigste, nye oplysninger:

På pressemødet gav anklageren Frederic Van Leeuw en række nye oplysninger og opdateringer om terrorangrebene. Her er det vigtigste:

 • Dødstallet for begge bombninger står nu på 32 mennesker. Mindst 230 er såret. Disse tal kan dog stadig ændre sig, understreger han.
   
 • Politiet har gennemført en række ransagninger i kølvandet på angrebet.
   
 • Manden i den hvide jakke og mørke bøllehat fra overvågningsbillederne er stadig ikke idenficeret. Han stillede sin kuffert fra sig i lufthavnen og forlod stedet inden eksplosionerne. Den efterladte kuffert viste sig at indeholde den kraftigste sprængladning. Ved et held detonerede den først da lufthavnen var blevet evakueret - muligvis ved en kontrolleret sprængning, det er lidt uklart. Men ingen kom til skade.
   
 • Politiet leder fortsat efter manden i den hvide jakke. På trods af belgiske medierrapporter om, at der var tale om den 24-årige Najim Laachraoui, som har direkte relation til Paris-angrebene i november, fastholder den belgiske anklager, at personen endnu ikke er identificeret.
   

 • En person blev tirsdag aften anholdt i bydelen Schaerbeek i Bruxelles. Hverken hans identitet eller relation til terrorsagen er offentliggjort.
   

 • De to øvrige mænd på overvågningsbillederne fra lufthavnen, som politiet offentliggjorde tirsdag aften, er endnu ikke identificeret.

   
 • De tre terrorister ankom til lufthavnen i taxi.
   

Taxachaufføren henvendte sig til politiet efter angrebene i går, og har formentlig bidraget med brugbar viden i efterforskningen. Han hentede mændene i området Schaerbeek og lagde mærke til, at de insisterede på selv at håndtere deres kufferter og bagage.

Da politiet ransagede deres lejlighed i Schaerbeek fandt de blandt andet 15 kg sprængstof, et IS-flag, 150 liter acetone, detonatorer, en kuffert fuld at skruer og søm samt andet materiale, der bruges til at bygge bomber.

Mindehøjtidelighed Stilhed i Bruxelles blev afløst af bifald

Terrororganisationen Islamisk Stat (IS) har påtaget sig skylden for angrebene i Bruxelles i en udtalelse offentliggjort tirsdag aften. Via det IS-tilkyttede nyhedsbureau Amaq blev bombningerne begrundet med Belgiens deltagelse i den internationale koalition, der bekæmper IS i Irak og Syrien.

Ligesom Danmark har Belgien udsendt F16-fly på bombemissioner i Irak.

Her dagen efter terrorangrebet er Belgien fortsat i højeste terrorberedskab – niveau 4 af 4 – og Zaventem-lufthavnen er fortsat lukket.

Video: Sekunderne efter angrebene:

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her