Europa

Ekspert: Belgien har for sent set problemerne i øjnene

Politisk har der ikke været nok fokus på problemerne ved, at så mange tager til Syrien fra Belgien, lyder det.

Belgisk politi i færd med en ransagning i bydelsen Molenbeek, hvor mange af de belgiske syrienkrigere stammer fra. Foto: AP

Belgien er det land, hvorfra flest borgere målt per indbygger er draget til Syrien for at kæmpe med Islamisk Stat. Og den trussel, det skaber for et land, er formentlig alt for sent gået op for politikerne og efterretningstjenesterne i Belgien.

Sådan lyder vurderingen fra Tore Refslung Hamming, ekspert i radikal islamisme og ph.d. forsker ved Det Europæiske Universitetsinstitut i Firenze i Italien.

- Jeg tror ikke, at man har været god nok til tidligt at tage de her problemer alvorligt og se den trussel, der er ved, at så mange vender tilbage fra Syrien.

Medie Bombemænd ankom i taxi

- Politisk har der ikke været fokus nok på det og formentligt heller ikke hos de forskellige efterretningstjenester, siger han

Han fortæller, at Belgien er det land, hvor der per indbyggere er flest, der er rejst til Syrien for at kæmpe.

- Det officielle tal er 535, det uofficielle tal er meget højere. Mange af dem er siden blevet tilknyttet Islamisk Stat. Og vi ved jo af erfaring, at mange af dem, der vender tilbage, kommer tilbage med intentioner om at begå terrorhandlinger i deres hjemland.

- Så når så mange drager af sted, er der jo en øget risiko. I hvert fald kan de begynde at fungere som faciliterende netværk for andre i Belgien.

Danske forældre kontakter krisecenter i Bruxelles

Spørgsmål: Hvorfor er det lige fra Belgien, at så mange drager af sted?

- Det er vanskeligt at svare entydigt på, men i kvarterer som Molenbeek (bydel i Bruxelles, red) er der nogle sociale problemer, hvor mange af indbyggerne ikke føler sig inkluderet i samfundet.

- Derudover kan der være nogle imamer, der har lidt for frit spil, som har haft mulighed for at prædike en ideologi, der gør det nemmere at sympatisere med Islamisk Stat, siger han, men understreger, at han ikke har stort kendskab til de forskellige bydele i Belgien.

Men, siger han, det er et sted, "hvor det formentlig ikke er så vanskeligt at overtale beboerne til at bruge deres liv på noget andet."

- Det er ikke de nemmeste livsvilkår, de her mennesker har.

Mindst 34 mennesker er døde og mere end 200 såret efter bombeangrebene i Bruxelles tirsdag.

Ifølge de belgiske myndigheder står brødrene Khalid og Brahim El Bakraoui bag eksplosionerne i lufthavnen, mens en tredje mand stadig er på fri fod.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her