*

Europa

Terrorekspert: Islamisk Stat er presset

Med terrorangreb i Europa forsøger Islamisk Stat at mobilisere nye støtter, mener terrorforsker.

Selv om Islamisk Stat har taget ansvaret for terrorangrebene, der tirsdag ramte en lufthavn og en metro i Bruxelles, er det ikke nødvendigvis et udtryk for, at terrororganisationen er blevet stærkere.

Tværtimod.

Sådan lyder det fra lektor og terrorforsker ved Aarhus Universitet Carsten Bagge Laustsen:

»Islamisk Stat er presset, fordi vi fører krig imod dem, og de lider mange nederlag på slagmarken. Så der er en vis logik i, at de forsøger at lave terrorangreb på europæisk territorium. De har simpelthen brug for at mobilisere deres kæmper og støtter - og et terrorangreb er en måde, hvorved man kan vise, at man stadig kan forårsage fjenden et voldsomt nederlag,« forklarer han.

Video: Islamisk Stat har taget skylden for bombeangreb i Bruxelles

Carsten Bagge Laustsen blev ikke selv overrasket, da han hørte, at Islamisk Stat havde taget ansvar for angrebene i Bruxelles. Ifølge ham var der flere karakteristika, der pegede i den retning. Men han understreger, at selv om Islamisk Stat kan bruge angrebene til at vise, at organisationen endnu er sejrrig, betyder det ikke, at angrebene også orkestreres fra Syrien eller Irak.

»Det er på grundlag af det foreliggende ikke til at vide, hvordan forbindelserne mellem de formodede gerningsmænd og Islamisk Stat har været. Islamisk Stat er jo på den ene side et forsøg på en statsdannelse i Irak og Syrien, men ved siden af det er der så terrorceller, som opererer på vestligt territorium. Jeg tror ikke, at det her angreb nødvendigvis siger noget om, hvilke kapaciteter Islamisk Stat har i Syrien eller Irak, men nærmere noget om, at man har grupper organiseret her i Europa, som arbejder relativt autonomt,« vurderer han.

Tintin i tårer og ledige sofaer Sådan reagerede trodsige belgiere på terror

Belgien er sammen med Danmark et af de lande i Europa, hvorfra flest Syrienskrigere er draget i krig, ifølge Mandag Morgen. Carsten Bagge Laustsen ville derfor heller ikke undre sig, hvis nogle af gerningsmændene har mødt hinanden sådan eller på religiøse chatfora.

»Men om der er en forbindelse til angrebene i Paris eller højtstående folk i Islamisk Stat, det kan vi ikke vide. Det er dog helt åbenbart, at de deler samme ideologi,« siger han.

Han hæfter sig i øvrigt ved, at tirsdagens angreb ligger blot få dage efter anholdelsen af Salah Abdeslam, der er en af de formodede gerningsmænd bag angrebene i Paris.

»Det betyder ikke nødvendigvis, at de to angreb hænger sammen, men gerningsmændene bag angrebene i Bruxelles kan have frygtet, at myndighederne havde fået færten af dem og derfor fremskyndet angrebene,« siger Carsten Bagge Laustsen.

Belgiske myndigheder har efterlyst en af de formodede gerningsmænd bag angrebene, der tirsdag kostede mindst 30 mennesker livet i Bruxelles. Ritzau skriver i øvrigt, at det belgiske politi har iværksat ransagninger og razziaer landet over i jagten på gerningsmændene. 

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her