Europa

Øjenvidne fra terrorangreb i Bruxelles: Jeg var få minutter fra bombetoget

Freelance-journalisten Evan Lamos befandt sig i metroen lige bag det eksploderede tog. »Vi havde netop vænnet os til terrorfrygten«.

Bruxelles blev i morges ramt af et terrorangreb. Mere end 30 personer er dræbt, melder de belgiske myndigheder. I metroen blev flere passagerer tæt på angrebet evakueret og eskorteret ud på skinnerne. Foto: Evan Lamos/Euractiv.

Terrorangrebet i Bruxelles' metro tirsdag formiddag sendte trykbølger igennem undergrunden, hvor passagererne i toget bag attentatet måtte evakueres ud på sporene.

OVERBLIK Terror i Belgien

Det fortæller et amerikansk øjenvidne, der befandt sig i metrotoget bag det bombede tog.

»Vi følte et let lufttryk gå igennem toget, som stoppede med det samme. Vi hørte nogle tordenagtige lyde, men det føltes ikke nødvendigvis som et terrorangreb,« siger Evan Lamos til Jyllands-Posten.

Han var på vej til arbejde, da attentatet fandt sted lidt efter klokken 9.00 tirsdag formiddag.

Evan Lamos siger, at han nemt kunne være havnet i det forkerte tog.

»Hvis jeg var taget på arbejde et par minutter tidligere, var jeg sandsynligvis kommet med det bombede tog,« siger han.

JP i Bruxelles »Kaos er nok det bedste ord lige nu«

30-årige Evan Lamos er en freelance-journalist, født og opvokset i New Jersey i USA. I de sidste femten år har han boet i Bruxelles, fortæller NBC. I dag er han ansat som multimedieredaktør på nyhedsmediet Euractiv, der har kontor fem minutters gang fra metrostationen Maelbeek, som fører hen til Europaparlamentet.

Evan Lamos fortæller, at passagererne i toget efter få minutters uvidenhed blev evakueret ud på togskinnerne. Her gik han sammen med de andre igennem den mørklagte undergrund tilbage til metrostationen Arts-Lois, hvorfra de kunne vende tilbage til overfladen.

Det var først ved Maelbeek-stationen, at Evan Lamos fik øje på et stort politiopbud. 

»Da jeg kom op på gaden, var der et minimalt politiopbud, så jeg gik de fem minutter, det tager mig at nå hen til mit arbejde. Da jeg nåede frem til Maelbeek-stationen, var det ikke muligt for os at komme igennem, fordi politiet havde blokeret området.«

Evan Lamos var hurtig til at lægge et klip op på de sociale medier, der viser scenerne i undergrunden kort efter terrorangrebet. Klippet er blevet vist på flere tv-kanaler, og Lamos har derfor deltaget i interviews det meste af dagen.

Han fortæller, at der på et tidspunkt under et af disse interviews opstod panik omkring ham.

Den amerikanske journalist Evan Lamos befandt sig i metroen, da toget foran ham blev bombet. Privatfoto.
»Pludselig kom en mistænkelig bil forbi os, og så rykkede et bombehold ind. Så militæret er i højeste beredskab, mens folk i et vist omfang prøver at vende tilbage til deres arbejde eller til deres hjem,« siger han.

Det belgiske politi har siden terrorangrebet i Paris i november været massivt til stede i den nordvestlige bydel Molenbeek, hvor flere personer med forbindelser til Islamisk Stat er blevet anholdt.

Frygten for et angreb var derfor nærmest blevet hverdag for de fleste, fortæller Evan Lamos.

»Vi havde sådan set vænnet os til sikkerhedssituationen efter terrorangrebene i Paris. Der har været militær i gaderne igennem længere tid, så det var ligesom blevet en normal ting. Nu starter vi på en måde forfra og må afvente, hvilke dessiner regeringen har til os«.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her