Europa

Utøya-overlever: Breivik er luft for mig

Breivik prøver bare at få opmærksomhed med ny retssag, siger Utøya-overlever, der nægter at lade sig gå på.

Den terrordømte Anders Breivik får lov at studere i fængslet. Foto: Frank Augstein/AP

Overlevende og pårørende mindes igen om Anders Behring Breiviks blodige angreb på øen Utøya og i Oslo i juli 2011, hvor 77 mennesker mistede livet.

Fakta

Nordmanden Anders Behring Breivik, der 22. juli 2011 dræbte 77 mennesker, har anlagt sag mod den norske stat for brud på menneskerettighederne. Se hvordan det kom så vidt:

  • Dømt for terrorangreb mod regeringskvarteret i det centrale Oslo og mod AUF's politiske sommerlejr på Utøya 22. juli 2011. 77 mennesker blev dræbt og mange alvorligt såret.
  • Breivik blev i august 2012 i Oslo Tingrett idømt 21 års forvaring for massemord, for at have forårsaget en dødelig bombeeksplosion og for terrorisme.
  • Dommeren fastslog, at Breivik var tilregnelig i strafferetlig forstand. To rapporter fra sagkyndige nåede til hver sin konklusion. I den første hedder det, at han lider af paranoid skizofreni og var utilregnelig på gerningstidspunktet. Den anden konkluderede, at han var tilregnelig.
  • Breivik har siden anholdelsen 22. juli siddet fængslet i afdelinger med et særligt højt sikkerhedsniveau, først i Ila Fengsel i Bærum og siden 2013 i Skien Fengsel.
  • 1. juli 2015 stævnede Breivik den norske stat for brud på menneskerettighederne på grund af afsoningsforholdene. Det gælder særligt Kriminalforsorgens brug af isolation og kommunikationskontrol over for ham.
  • Sagen behandles fra 15. til 18. marts af Oslo Tingrett, der af sikkerhedshensyn er sat i Skien Fengsel.

Kilde: NTB

Tirsdag indledes en ny retssag, hvor Breivik har stævnet den norske stat, fordi han er utilfreds med sine afsoningsvilkår.

Danske Patrick Piscot, der i dag arbejder i en tøjbutik, overlevede massakren på Utøya. Selv om han var tæt på at blive slået ihjel af Anders Behring Breivik, vil han ikke lade sig slå ud af, at sagen igen bliver omtalt.

- Jeg gider ikke at lade mig påvirke af det negative, for så ved jeg, at jeg ville gå alt for meget op i det. Det er også derfor, at jeg ikke har nogen hævnlyst eller nogen form for had, for jeg bliver nødt til at komme videre, siger han.

- Man jo ikke undgå, at det kommer til at dukke op stort set over det hele. Det gjorde det jo også under retssagen, hvor vi så hans ansigt i aviserne hver eneste dag.

Patrick Piscot overlevede Utøya ved, at han sammen med 11 andre sejlede væk fra øen i en robåd, samtidig med at de blev beskudt. Han mistede syv venner under angrebet, og han har siden skrevet en bog om den frygtelige dag.

Bogen har været med til at få Patrick Piscot videre, men han kan godt være bekymret for, at det ikke er alle, der tager sagen så afslappet, som han selv gør.

Massemorderen Breivik udfordrer det norske retssamfund

- Der er rigtig mange, der ikke har det, som jeg har det. Der er folk, som slet ikke er kommet videre, folk som har mareridt og har mistet venner og familie. Jeg kan ikke forestille mig, hvor ondt det må gøre, siger han.

I 2012 blev Anders Behring Breivik idømt 21 års forvaring. Han har ved flere lejligheder klaget over, at han på grund af langvarig isolation og psykisk mishandling afsoner under torturlignende forhold.

OVERBLIK: Anders Behring Breiviks sag mod staten

Hvorvidt Anders Behring Breivik bliver behandlet ordentligt i fængslet, er svært for Patrick Piscot at svare på, da han ikke har fulgt sagen tæt.

- Jeg tror bare, at han prøver at få opmærksomhed og gøre os berørte kede af det. Jeg synes til dels, det er latterligt. Måske er der noget om snakken, men jeg ved det ikke.

- Jeg ligger ikke så meget vægt på, hvad det er, han åbner munden for at sige. For mig er han egentlig bare luft, siger han.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her