Europa

Tysk supersøndag med nederlag til CDU men opbakning til Merkels asylpolitik

Det borgerlige CDU taber ved søndagens delstatsvalg i Tyskland.

Angela Merkels CDU har tabt vælgere ved delstatsvalgene viser exit polls. Men det kan dog også ses som opbakning til hendes flygtningepolitik. Foto: Jens Meyer/AP

BERLIN

Tysklands supersøndag med landdagsvalg i tre delstater endte øjensynligt med et nederlag til Angela Merkels borgerlige CDU, men kan tolkes som en opbakning til forbundskanslerens flygtningepolitik.

   Valgene i Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz og Sachsen-Anhalt blev af iagttagere betragtet som en slags folkeafstemning om forbundskansler Angela Merkels flygtningepolitik. Sidste år modtog forbundsrepublikken over en mio. asylsøgere, hvilket har ført til en polarisering i tysk politik blandt fortalere og modstandere af de mange tilrejsende.

   I Baden-Württemberg, den største delstat, der gik til valg, blev det til en rungende sejr for den siddende ministerpræsident Winfried Kretschmann fra De Grønne. Kretschmann var den eneste grønne regeringschef og bliver den første, som genvælges. De Grønne fik ifølge exit polls 32,5 pct. af stemmerne mod 27,5 pct. til Merkels borgerlige CDU. Det er en øretæve til den lokale CDU-kandidat, men kan også tolkes som en støtte til Merkels flygtningepolitik, som Kretschmann bakker op om.

   I Rheinland-Pfalz blev det socialdemokratiske SPD største parti. Også her har den siddende ministerpræsident Malu Dreyer erklæret sig som fortaler for kanslerens asylpolitik, i modsætning til CDU-kandidaten Julia Klöckner.

Flygtningpolitik kan give Merkel en valglussing

   I Sachsen-Anhalt kan CDU-ministerpræsidenten Reiner Haseloff formentlig fortsætte – på trods eller på grund af sin kritik mod Merkels flygtningepolitik.

   Valgforskeren, professor Karl Rudolf Korte kalder valget »en forsinket legitimation« af kanslerens håndtering af flygtninge.

   I Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz bakker et flertal af adspurgte vælgere op om kanslerens asylpolitik, viser meningsmålinger. Kun i Sachsen-Anhalt i det tidligere DDR er der overvejende kritik.

Det nye parti Alternative für Deutschland (AfD), som er mod Merkels flygtningepolitik, fik som ventet et godt valg med tocifrede resultater i de tre delstater - mest i Sachsen-Anhalt, hvor man ifølge exit polls, hvor vælgerne udspørges efter at have sat deres kryds, har fået 21,5 pct. I Baden-Württemberg fik man 12,5 og i Rheinland-Pfalz 10 pct., viser exit polls.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Nummer 3: Alfas første SUV har sporten i højsædet
Det er lykkedes Alfa Romeo at overføre de sportslige køreegenskaber fra den berømmede Giulia til mærkets første SUV, den nye Stelvio, men bilen er langtfra perfekt. 
Se flere
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stjernearkitektens lovende lillesøster: Jeg elsker ikke fermenterede fårenosser, men jeg elsker traditionen
29-årige Victoria Eliasdottir er udråbt som en af Europas lovende unge kokke. Når hun ikke er i køkkenet på sin brors kunstfabrik i Berlin, drømmer hun sig tilbage til Island og blodpølse med kanel og gule beder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her