Europa

Skotland vil igen forsøge sig med løsrivelse fra briter

De skotske nationalister vil arbejde for selvstændighed, siger regeringsleder Nicola Sturgeon.

Skotterne stemte "nej" til uafhængighed fra Storbritannien i efteråret 2014. Scott Heppell

Det Skotske Nationalparti (SNP) vil have et nyt valg om skotsk selvstændighed op at stå, lyder det fra partiets leder, Nicola Sturgeon, der også er førsteminister i Skotlands regering.

En kampagne for løsrivelse skal stables på benene denne sommer, siger Sturgeon ifølge Reuters. Hun nævner dog intet om tidshorisonten for en mulig ny folkeafstemning.

Skotterne stemte "nej" til uafhængighed fra Storbritannien i efteråret 2014, men Labours og premierminister David Camerons konservative partis kollaps ved det britiske parlamentsvalg har givet SNP blod på tanden.

Det skotske nationalistparti fik stort set samtlige af Skotlands pladser i det britiske parlament sidste år.

- Vi vil gerne selv sidde bag rattet, når det handler om vores egen fremtid, siger Sturgeon ifølge Reuters til 3000 delegerede ved SNP's forårskongres.

- Denne sommer vil SNP tage et nyt initiativ til at mønstre støtte til uafhængighed. Vi opnår ikke vores drøm om selvstændighed ved blot at ønske, at resultatet af folkeafstemningen havde været anderledes, siger hun videre.

55 procent stemte nej, mens 45 procent stemte ja, da de skotske vælgere blev spurgt til landets eventuelle løsrivelse fra Storbritannien.

Nicola Sturgeon har allerede meddelt, at skotterne vil kæmpe for løsrivelse, hvis Storbritannien ender med at forlade EU efter den kommende folkeafstemning i juni om det britiske medlemskab af unionen.

Partilederen har også flere gange siden sin tiltrædelse på posten som førsteminister givet udtryk for et ønske om endnu en afstemning om skotsk uafhængighed.

Op til folkeafstemningen i september 2014 var der dødt løb, men det endte altså med et nej til uafhængighed. Den tidligere SNP-leder Alex Salmond gik af og blev efterfulgt af Nicola Sturgeon, som nu står i spidsen for Skotlands udstrakte selvstyre.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her