Europa

EU vil have mere fart på omfordeling af flygtninge

Kun 885 asylansøgere ud af de 160.000, der er aftalt, er indtil nu blevet omfordelt i EU. Det er for lidt.

EU-landene aftalte i september sidste år at omfordele i alt 160.000 flygtninge rundt i EU-landene over to år for at lette presset på først og fremmest Grækenland og Italien. Foto: Gyorgy Varga/AP

EU-landene må sætte farten voldsomt op og omfordele 6000 flygtninge hver eneste måned, hvis EU skal få styr på flygtninge- og migrationskrisen.

Det siger EU's migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, torsdag efter et møde i Bruxelles for udlændinge- og integrationsministre.

- Hvis omfordelingen ikke virker, vil hele systemet kollapse, siger den græske EU-kommissær.

Østrig advarer mod at smide Europas værdier over bord

EU-landene aftalte i september sidste år at omfordele i alt 160.000 flygtninge rundt i medlemslandene over to år for at lette presset på først og fremmest Grækenland og Italien.

- Tallet er stadig alt for lavt. Medlemslandene har kun tilbudt pladser til 3412 asylansøgere, og kun 885 er blevet omfordelt. Flere medlemslande har endnu ikke tilbudt at omfordele en eneste asylansøger, siger Avramopoulos.

Han mener ikke, at det er ambitiøst at omfordele 6000 flygtninge om måneden, selv om han erkender, at det indtil nu er gået rigtig dårligt med at gennemføre beslutningen, som mange især østeuropæiske lande aktivt modarbejder.

- Det er vores mål, og vi har modtaget meget positiv feedback under de diskussioner, vi har haft i dag, siger EU-kommissæren efter torsdagens møde.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har tilbudt, at Danmark - på trods af sit EU-forbehold - frivilligt vil tage 1000 ud af de 160.000 flygtninge, som EU vil omfordele, hvis det lykkes at lukke Schengen-områdets hidtil pivåbne ydre grænser.

Dimitris Avramopoulos siger, at topmødet i mandags mellem EU og Tyrkiet var et vendepunkt i krisen, men at der stadig mangler en masse arbejde med detaljerne i den aftale, som EU håber at indgå med Tyrkiet på et nyt topmøde om en uge.

Tyrkiet har pludselig erklæret sig parat til at tage alle flygtninge og migranter tilbage fra Grækenland.

Tyrkiet vil ikke tage 'titusinder' af flygtninge tilbage

Til gengæld skal EU modtage syriske flygtninge direkte fra Tyrkiet, betale flere penge, give hurtigere visumfrihed for 80 millioner tyrkere og sætte mere fart på udvidelsesforhandlingerne med EU.

- Vi ser nogle håndgribelige forandringer, men vi må presse på for at opnå effektive resultater. Det er fremad sammen, for der er ingen, der løser det her for os, siger Avramopoulos.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er til kommunetopmøde i Aalborg og har derfor ikke deltaget i EU-mødet i Bruxelles.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Flygtningekrise
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her