Europa

Tyrkiet stiller nye krav for at dæmpe flygtningestrøm

12 nye krav fra tyrkerne kan gøre det svært at få en aftale på plads i dag.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel kigger lidt skeptisk på Tyrkiets premierminister Ahmet Davutoglu. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Bruxelles

Den tyrkiske premierminister Ahmed Davutoglu har øget indsatsen og for at få en aftale på plads, der kan få kontrol med strømmen af flygtninge og migranter, der kommer til Europa via Grækenland.

De nye krav
  • Ifølge en række EU-kilder og tyrkiske kilder, lyder kravene fra Tyrkiet, at EU skal tage (der tales om tallet en million) syriske flygtninge fra Tyrkiet. Til gengæld vil Tyrkiet tage (en million) økonomiske migranter fra EU. Det kan ske over en periode på 3 år.
  • Tyrkiet lukker ned for trafikken fra Tyrkiet til græske øer. I hvert fald i det omfang det er muligt.
  • Europa giver Tyrkiet flere penge. Tyrkiet vil have mindst 2 mia. euro om året. Fra EU’s side lægges der angiveligt op til op til 2 mia. euro om året.
  • Visaliberalisering for tyrkiske statsborgere, der rejser ind i Europa, skal senest være trådt i kraft i juni eller oktober.
  • Fem kapitler i forhandlingerne om optagelse i EU skal gå i gang uanset, hvordan en folkeafstemning om det cypriotiske spørgsmål måtte falde ud.
Forud for et topmøde i Bruxelles i dag, så EU-medlemslande og Tyrkiet ud til at være tæt på en aftale om at kunne returnere alle med undtagelse af syrere, der ankommer til græske øer.

Men nu er den tyrkiske regeringschef kommet med nye krav og forslag, bekræfter en tyrkisk regeringstalsmand – i alt 12 punkter, som kan gøre det svært at få en aftale på plads i dag.

Migrationsekspert: Prop i Balkan-ruten vil bare føre til nye ruter

Angiveligt blev de allerede drøftet i aftes på et møde, der først sluttede kl. 03 i nat, mellem Davutoglu, den tyske kansler Angela Merkel og premierminister Mark Rutte fra Holland, som i øjeblikket har EU-formandsskabet.

Bl.a. vil Ankara have flere penge end de 3 mia. euro, som allerede er blevet lovet i en aftale fra november for at få tyrkerne til at dæmpe tilstrømningen ved at slå ned på menneskesmuglere, men også for at forbedre forholdene for de mere end 2,5 mio. syriske flygtninge, som allerede opholder sig i Tyrkiet

Der stilles også krav om garantier for, at optagelsesforhandlinger til EU og visaliberalisering for tyrkiske statsborgere – hvilket Tyrkiet i forvejen er blevet lovet - vil bevæge sig fremad.

»Tyrkiet både tilbyder mere og kræver mere,« siger en central EU-kilde:

»Alle aspekter af aftalen er blevet mere ambitiøse.«

Mark Rutte sagde på vej ind til topmødet, at det handlede om at få den bedst mulige aftale og erklærede sig moderat optimistisk i forhold til, at der falder en aftale på plads mandag.

Nato-skibe sejler ind i flygtningefyldt tyrkisk farvand

Merkel signalerede, at hun ikke vil acceptere en løsning, som kun dæmper flygtningestrømmen for nogle lande, men ikke Grækenland. Hun indikerede også, at hun derfor ikke vil støtte en erklæring om, at flygtningeruten via Vestbalkan nu lukket, som de foreløbige konklusioner fra topmødet ellers lægger op til.

EU’s fælles tilgang »kan ikke handle om at lukke noget,« sagde hun.

Løkke Bedst hvis alle flygtninge returneres til Tyrkiet

Udviklingen betyder, at topmødet – der skulle have sluttet tidligt i aften – nu trækker ud og nu først ventes afsluttet en gang i aften.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Et kompromis mellem flygtningsynspunkter
Situationen omkring flygtninge med midlertidig opholdsstatus og deres adgang til at arbejde er tilsyneladende gået i hårdknude.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Flygtningekrise

Debat: Et kompromis mellem flygtningsynspunkter

Situationen omkring flygtninge med midlertidig opholdsstatus og deres adgang til at arbejde er tilsyneladende gået i hårdknude.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her