*

Europa

Norge klar til ny flygtningestrøm: Flydende hoteller, barakker og telte i nødberedskab

Europas flygtningekrise i fjor har fået Norge til at udarbejde en ny nødberedskabsplan, hvis asyltilstrømningen skulle nå samme niveau.

Bibby Stockholm er ét af 20 floteller, der kan tages i brug til asylansøgere i Norge. Skibet har 220 rum til beboere fordelt på sine tre dæk. Screendump: Bibby Maritime

Norge forventer 33.000 asylansøgere i år, men en ny nødberedskabsplan sigter mod at kunne håndtere op mod 60.000 asylansøgere, hvis presset på Europas grænser stiger igen.

Flydende hoteller og teltlejre er blandt tiltagene i myndighederenes nye beredskabsplan, som Aftenposten har lavet en grundig gennemgang af.

De norske asylmyndigheder UDI har lagt de nye planer med to scenarier i tankerne. Det første er ud fra samme mønster i asylsøgningen, som landet har oplevet de sidste ti år, hvor presset er størst fra forår til midt på efteråret.

»Det andet scenarie er baseret på erfaringerne fra foråret, hvor ankomsterne steg kraftigt i august og toppede i oktober og november,« siger sektionsleder i UDIs Region- og modtageafdeling, Knut Berntsen, til Aftenposten.

Ekspert Flygtningepres fortsætter med uformindsket styrke

På listen over mulig nødindkvartering findes de normale tiltag som barakker og anvendelse af offentlige og private bygninger, der står tomme. Men teltlejre er altså også kommet med i planen, på trods af at det alternativ vakte en del opsigt, da det blev taget i brug i Danmark i fjor.

Teltene er dog også med på en betinget plads.

»Eventuelt brug af telt- og baraklejre forudsætter en politisk afklaring omkring anvendelsen,« siger Knut Berntsen.

Derimod virker det mere sandsynligt, at de flydende hoteller, såkaldte floteller, kan blive taget i brug i løbet af foråret, hvis behovet opstår. I januar fik de norske myndigheder nemlig en aftale på plads med en stribe ejere af floteller, og de forhandler nu med alle større havnebyer om kajplads, så flotellerne har et sted at lægge til.

»Ser vi et øget antal ankomster i foråret, kan der mobiliseres nogle tusinde pladser relativt hurtigt ved at gøre brug af denne aftale,«siger Knut Berntsen fra UDI.

Hvis du er nysgerrig på, hvad et flotel er, kan du finde videorundvisning her.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Flygtningekrise

Blog: Gør det rigtige: Send regeringen på wellness-ophold

Annika Smith
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her