*

Europa

Eurovision-inklusion: Sveriges nationalsang blev ændret for at hylde det multikulturelle

Svenske folkeviser blev oversat til arabisk og hebraisk, da den svenske Melodifestivalen lørdag aften blev sendt.

Sverige vandt i 2015 Eurovision, og dermed skal finalen igen i år holdes i Sverige. Foto: Mogens Flindt

I den svenske nationalsang "Du gamla, du fria" lyder en linje »jeg vil leve, jeg vil dø i Norden«.

Men lørdag aften under Melodifestivalen - den svenske udgave af Eurovision - sang værterne Gina Dirawi og Sarah Dawn Finer sammen med et kor i stedet linjen »jeg vil leve, jeg vil dø på jorden«.

Samtidig havde producenterne valgt at oversætte dele af svenske folkeviser til bl.a. hebraisk og arabisk for at hylde mangfoldigheden.

»Den her konkurrence er pr. definition mangfoldig og har altid været det. Man ville forene Europa under fredelige forhold og nedbryde kulturelle barrierer,« siger Christer Björkman, der er ledende producer på Melodifestivalen, til Expressen om beslutningen med at indlemme eksotiske sprog i den svenske sangkonkurrence.

Er beige plaster racistisk?

Det var i pausen mellem de konkurrerende sange i Melodifestivalen, at det multikulturelle indslag blev sendt, og den jødiske sangerinde Sarah Dawn Finer skulle her fremføre en del af en sang på hebraisk, lige som Gina Dirawi med palæstinensiske rødder skulle synge på arabisk.

Idéen er at lave en hyldest til det multikulturelle, siger indholdsproducent Edward af Sillén til Göteborgs-Posten.

»Det handler om oprindelse, og at vi er så mange her i landet, der har rødder forskellige steder, og at det tilsammen udgør vores kultur,« siger han.

Imidlertid har SVT, som står for at sende Melodifestivalen, på sin Facebook-side allerede fået en del utilfredse meningstilkendegivelser fra seere, som ikke er tilfredse med det mangfoldige islæt i nationalsangen.

»Jeg er oprigtigt nysgerrig. Er I holdt op med at være svenskere? Overtager asylsøgerne vores land, eller hvad er det, der sker?,« skriver Emelie Ohlsson i en kommentar til SVT.

»Jamen se, politisk stillingtagen i bedste sendetid. Bevar mig vel. Er det forkert at være stolt svensker og elske sit land og ville leve og dø i Norden?,« supplerer Christine Berg.

Ud over nationalsangen blev tv-seerne også underholdt med et satirisk indslag om SVT's økonomiske kvaler, fordi det er så dyrt, at Sverige vinder Eurovision år efter år, samt åbningsnummeret "Pigerne fra Sverige", der bl.a. hylder Gina Dirawis baggrund.

Hvem der endeligt skal repræsentere Sverige i Eurovision i maj, bliver bestemt ved Melodifestivalens kommende finale i Stockholm.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her