*

Europa

Tidligere efterforsker vil ikke lade sig afhøre af politiet

Søfartsstyrelsens tidligere hovedundersøger af Scandinavian Star-branden, Flemming Thue Jensen, »har ikke tillid« til norsk politi.

159 mennesker mistede livet i branden på Scandinavian Star Foto: Carsten Ingemann

På et pressemøde i Oslo søndag middag fremlagde et hold af efterforskere, heriblandt Søfartsstyrelsens tidligere hovedundersøger af branden Flemming Thue Jensen, sin egen efterforskning og udlægning af, hvad der skete på færgen Scandinavian Star for knap 26 år siden.

På pressemødet rettede efterforskerne en sønderlemmende kritik mod det norske politi, som man mener har fejlet, fusket og overset åbenlyse spor, som kunne lede politiet til gerningsmanden.

Flemming Thue Jensen er en del af Stiftelsen Efterforskning af Mordbranden på Scandinavian Star, der stod bag dagens pressemøde. På pressemødet sagde den danske efterforsker, at han ved, hvem brandstifteren er: En person fra besætningen, der vidste alt om procedurerne på et passagerskib og som havde teknisk viden og kunne arbejde med værktøj.

»Han var helvedes udspekuleret, ham der planlagde det her,« sagde Flemming Thue Jensen, som dog forklarede, at brandstifteren også undervejs dummede sig - gerningsmanden blokerede nemlig en skydedør med en særlig klods, som kun skibets besætning kendte til.

Overlevende fra Scandinavian Star: Jeg er tom indvendig

Dette hjalp senere Flemming Thue Jensen til at finde frem til, hvem han nu mener, der står bag branden. Flemming Thue Jensen ville dog søndag ikke sætte navn på gerningsmanden eller gerningsmændene, selv om han ifølge eget udsagn ved, hvem det er.

»Det må norsk politi gøre,« sagde han og tilføjede, at han har serveret »to personer på en tallerken«.

Derfra må politiet tage over. Men Flemming Thue Jensen vil - modsat hvad han lørdag meddelte til Politiken - alligevel ikke lade sig afhøre af norsk politi om sagen, fordi han ganske enkelt »ikke har tillid« til politiets arbejde.

Efterforskeren kunne på mødet komme med sin bekræftelse af, at gerningsmanden ikke er den danske lastbilchauffør, som i første omgang blev mistænkt for at stå bag branden. Lastbilchaufføren blev i 2014 renset af det norske politi, men forinden havde politiet udpeget manden - som var blandt de omkomne i branden - som mistænkt, hvilket førte til massiv medieomtale.

På pressemødet forklarede den danske efterforsker desuden, at han - på trods af at var en af dem, der vidste mest om branden - aldrig blev kontaktet af det norske politi.

»Havde de gjort det, kunne de have nedbragt antallet af mistænkte fra alle om bord til tre personer. Tre personer,« lød kritikken fra Flemming Thue Jensen, som kaldte politiets indledende arbejde for »den første skandale af flere«.

Ifølge Stiftelsen opstod den første brand på Scandinavian Star omkring kl. 02 i en gang med kahytter. Denne brand blev hurtigt slukket, men 20 minutter senere opstod en ny brand i en anden gang, og denne gang spredte branden sig - hjulpet på vej af ulukkede branddøre og saboterede hydraulikrør.

Efterfølgende opstod der flere brande, som ikke havde nogen umiddelbar sammenhæng med de første brande. Og her har politiet, som stod for opklaringen af branden, fejlet stort, mener Stiftelsen.

»Politiet saboterede deres egen efterforskning. Den kørte simpelthen i ring,« sagde Flemming Thue Jensen på pressemødet.

159 mennesker mistede natten til 7. april 1990 livet i branden. Færgen var på vej fra Oslo til Frederikshavn, da flere brande brød ud.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her