Europa

Marchen Neel Gjertsen: EU-aftale er en vigtig brik for Løkke

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kommer hjem fra Bruxelles med en vigtig løsning på spørgsmålet om børnechecken, lyder det fra Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen.

Lars Løkke Rasmussen kan være tilfreds med, at Danmark nu kan indeksere børnechecken. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Det var en vigtig brik, der faldt på plads i statsminister Lars Løkke Rasmussens EU-politik, da det sent fredag aften lykkedes de 28 EU-lande at nå til enighed om en aftale om britisk medlemsskab af EU, som også får betydning for Danmark.

Sådan lyder det fra Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen.

»Løkke vil gerne adressere den utilfredshed, der kan opstå, hvis folk oplever, at der er arbejdsløshed herhjemme samtidig med, at der kommer østeuropæere til Danmark, som arbejder og sender børnechecken til deres hjemland. Det problem har Venstre og andre partier i Folketinget peget på igennem flere år. Og det er først med den her aftale, at det ser ud til, at børnechecken kan reguleres, som Venstre faktisk foreslog før valget,« siger hun.

Løkke måtte kæmpe for børnechecken

Aftalen betyder, at Danmark kan begynde at indeksere børnechecken til de borgere, der arbejder i Danmark og eksporterer den til deres børn i hjemlandet.

I første omgang gælder det kun nyankomne EU-arbejdere, men fra 2020 gælder det for alle. Konkret vil Danmark fremover kunne indeksere børnechecken efter eksempelvis leveomkostningerne i det land, børnene bor.

»Det handler om rimelighed. Jeg tror, at Venstre og andre partier har den analyse, at hvis man skal bevare danskernes opbakning til det europæiske projekt, så skal der også være de her mekanismer, der gør, at folk oplever en rimelighed i det,« forklarer Marchen Neel Gjertsen og peger på, at Lars Løkke Rasmussen kan være glad for, at briterne har kæmpet for nogle indrømmelser, som også har passet til hans EU-politik:

Løkke: Når Cameron er tilfreds er jeg meget tilfreds

»Danmark har kunnet ride med på den bølge, briternes utilfredshed har rejst. Det havde været sværere for Løkke at levere en mere skeptisk EU-linje uden Storbritannien. I Europa lytter de selvsagt ikke til Danmark i samme omfang, som de lytter til briterne. Uden den her aftale ville Løkke være under større pres fra de andre partier i den blå blok for at levere på en mere skeptisk EU-politik,« siger Marchen Neel Gjertsen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her