Europa

Medie: Togleder forsøgte at forhindre tysk togulykke med nødkald

Nu er to af de tre sorte bokse i de forulykkede tog blevet undersøgt.

11 døde efter en togulykke i Bayern tirsdag. Tilbage står nu spørgsmålet om, hvordan det kunne ske. Foto: Matthias Schrader/AP

I allersidste øjeblik blev de to lokomotivførere i regionaltog nummer 79505 og 79506 angiveligt advaret om, at den var helt gal.

Det skriver Der Spiegel, som erfarer, at toglederen i den sydtyske by Bad Aibling forsøgte at forhindre de to tog i at støde sammen tirsdag morgen.

Ifølge magasinets oplysninger foretog han to nødkald over jernbanens særlige mobilnetværk. Det ene kort før kollisionen og det andet umiddelbart efter.

En talsperson for den tyske jernbanemyndighed, Eisenbahn-Bundesamt bekræfter over for Spiegel, at radiokontakten mellem kommandoposten og lokoførerne er en del af efterforskningen. 

Men politiet vil ikke be- eller afkræfte oplysningerne om nødkaldene.

Dødstallet efter tysk togulykke er steget - og kan fortsat stige

Flere tyske medier har tidligere med henvisning til kilder fra efterforskningen skrevet, at man indtil videre går ud fra, at fejlen var menneskelig, og at det muligvis var toglederen, som satte sikkerhedssystemet ud af funktion for at tillade de modkørende tog at køre på det ene spor samtidig.

Det er hidtil blevet afvist af politiet, som dog ikke vil udelukke en menneskelig fejl.

Det ene tog kom fra byen Holzkirchen, det andet fra Rosenheim.

Togene skulle have mødt hinanden på stationen i Kolbermoor, men køreplanen blev ikke overholdt, og de stødte sammen ved Bad Aibling, et par kilometer derfra.

Medie: Togulykke efterforskes som menneskelig fejl

To af de tre sorte bokse, som befandt sig i togene, er nu blevet undersøgt, og en talsmand for det tyske transportministerium siger ifølge tyske medier, at der ikke er nogen tegn på, at lokoføreren ignorerede nogen signaler.

Den tredje boks er stærkt beskadiget, men ved at blive undersøgt.

Jernbanenettet i hele Tyskland er udstyret med det såkaldte PZB90-system, som indebærer, at tog bliver tvunget til at bremse, hvis signaler bliver ignoreret, eller et tog kører frem for rødt signal.

Systemet var endda blevet testet på den ensporede strækning så sent som i sidste uge.

11 blev dræbt og 82 såret ved ulykken, og politiet udelukker ikke, at der kan komme flere døsfald som følge af sammenstødet.

I alt 150 personer befandt sig i de to tog, da de kolliderede. Under normale omstændigheder ville der være langt flere og yngre passagerer, men skolerne holdt ferielukket pga. karnevalet. 

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stjernearkitektens lovende lillesøster: Jeg elsker ikke fermenterede fårenosser, men jeg elsker traditionen
29-årige Victoria Eliasdottir er udråbt som en af Europas lovende unge kokke. Når hun ikke er i køkkenet på sin brors kunstfabrik i Berlin, drømmer hun sig tilbage til Island og blodpølse med kanel og gule beder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her