Europa

Dansk krigsskib bliver del af Nato-mission mod flygtningetrafik

Danmark har sagt ja til at udsende det danske kommandoskib Absalon.

Foto: SOK/Polfoto

Bruxelles

Danmark har sagt ja til, at det danske kommandoskib Absalon bliver en del af en Nato-mission for at overvåge og dæmpe flygtningestrømmen mellem Tyrkiet og Grækenland.

Det bekræfter forsvarsminister Peter Christensen.

»Og jeg er glad for, at Nato - ud over at være en meget stærk forsvarsalliance - også har både den politiske vilje og evne til at træffe sådan en beslutning meget hurtigt og samtidig har den operative kapacitet til at hjælpe,« siger forsvarsministeren om Nato-missionen.

Absalon
  • Længde: 137,6 m
  • Bredde: 19,5 m
  • Dybgang: 6,3 m
  • Fart: 23 knob (ca. 43 km/t)
  • Aktionsradius: 9.000 sømil (ca. 16.600 km)
  • Besætning: 100 personer. Samlet kapacitet cirka 300 personer
  • Bevæbning: Harpoon sømålsmissiler, Sea Sparrow luftmålsmissiler, 127 mm maskinkanon, 35 mm maskinkanon, MU 90 antiubådstorpedo, 12,7 mm maskingevær
Danmark lovede allerede i december, at sende Absalon til Middelhavet i en periode på tre måneder fra 17. september for at styrke Natos stående flådestyrker i Middelhavet.

Men nu har Natos forsvarsministre på et møde i Bruxelles efter en fælles græsk, tysk og tyrkisk anmodning givet grønt lys for, at flådestyrken kan hjælpe med at overvåge strømmen af mennesker, som ulovligt krydser Det Ægæiske Hav mellem Tyrkiet til Grækenland – ofte i små og overfyldte gummibåde.

»Det handler om at hjælpe Tyrkiet og Grækenland med at dæmpe strømmen (..) og håndtere den menneskelige tragedie,« siger Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Selvom de konkrete detaljer for missionen nu skal pensles ud, er der blandt forsvarsalliancens 28 medlemmer enighed om, at det haster, og den sydlige flådestyrke – i øjeblikket under tysk kommando og som regel består af tre til fire skibe - vil allerede nu blive flyttet til det østlige Middelhav for at begynde arbejdet.

Målet er at fodre både de græske og tyrkiske kystvagter samt EU’s grænseagentur Frontex med informationer for at bekæmpe de netværk af menneskesmuglere, som sender flygtninge ud på de farlige sejladser. Ifølge Den Internationale Organisation for Migration er mere end 400 allerede druknet i år, mens mere end 70.000 har taget turen fra Tyrkiet til Grækenland.

»Vi kan bidrage med afgørende informationer af høj kvalitet ved at bruge vore overvågningsudstyr og dem med de tyrkiske og græske kystvagter samt med EU’s indsats,« siger Stoltenberg:

Ifølge USA’s forsvarsminister Ash Carter er indsatsen mod menneskesmuglere den bedste måde at forhindre flere druknede.

»Det er vigtigt at huske, at der er kriminelle syndikater, som udnytter disse stakkels mennesker. Der er tale om organiserede smugleroperationer, og at sætte ind mod dem er den måde, at det her kan få største effekt,« sagde USA’s forsvarsminister Ash Carter om skridtet.

Også fra dansk side er kampen mod de kriminelle netværk et vigtigt mål for missionen.

»Vi synes, at udfordringerne er så store, at vi skal bruge alt, hvad vi kan for at stoppe menneskesmuglere,« siger forsvarsminister Peter Christensen.

Hvis Nato-skibe under missionen samler flygtninge i havsnød op - som søretten kræver – vil de blive sejlet direkte tilbage til Tyrkiet. En del af aftalen er også, at Nato øger sin overvågning af den tyrkisk/syriske grænse.

Missionen er en parallel til den flådemission, som EU-lande sidste år sendte til Middelhavet for at overvåge overfyldte flygtningetrafikken over Middelhavet fra Libyen til Italien og samtidig bekæmpe menneskesmuglere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her