*

Europa

»Hvordan skal vi få mad, hvis vi ikke stjæler?«

Marokkanske gadedrenge i Sverige: I må finde en løsning for os

De kan ikke få asyl i Sverige, men de nægter at tage tilbage til deres hjemlande.

Det vurderes, at omkring 800 drengebørn fra Marokko og andre nordafrikanske lande befinder sig i Sverige - hovedsageligt i Stockholm og Göteborg, hvor mange af dem lever på gaden.

De er kommet til Sverige uden deres forældre, fordi de i de fleste tilfælde er vokset op uden dem og også har levet som gadebørn i hjemlandene.

»Mange af dem er alvorlige misbrugere. De har ingen voksenkontakt overhovedet og har egentlig ingen steder at tage hen. Situationen for dem er alt andet end god,« siger Anders Börjesson, områdechef for lokalpolitiet i Göteborg City, til SVT og tilføjer, at de både stjæler og begår røverier.

Stockholms gadebørn går ikke til politiet

Marokko har hidtil nægtet at tage imod gadebørnene, men nu har Sverige og Marokko indledt et samarbejde om at sende dem tilbage. Samtidig agter den svenske regering at bidrage til yderligere marokkansk velvilje ved at sende penge med børnene.

Drengene selv har dog ingen intentioner om at rejse.

»Vi skal have hjælp i Europa. I Marokko har vi ikke at noget vende tilbage til. Der bliver vi bare slået ihjel. Vi vender ikke tilbage. I må finde en løsning til os her,« siger en af drengene til SVT, som har været på gaden i Göteborg og her bl.a. mødt et barn på bare ni år, som stak af fra et asylhjem i Stockholm for at være tættere på sine venner.

Sverige er klar til at betale for at få Marokko til at modtage gadebørn

En anden af drengene kræver ordnede papirer og opholdstilladelse, mens en tredje forholder sig til anklagerne om tyveri.

»De siger, at de børn, som lever på gaden stjæler. Hvordan skal vi få mad, hvis vi ikke stjæler,« spørger han.

Børnene er oftest stukket af fra asylcentre i Sverige for at leve på gaden, og på trods af at de sociale myndigheder i mange tilfælde har fundet dem igen og enten placeret dem på et asylcenter eller et ungdomshjem, ender de med at forlade stederne igen.

»Selv om de bliver tilbudt mad og varme på bostederne, ønsker de ikke at blive der. De er ikke vant til, at nogen er søde ved dem. Det er svært at sætte sig ind i, hvad de har oplevet. Og det er meget forskelligt, hvad de har oplevet,« siger gruppechef for områdepolitiet i Götborg-bydelen Mölndal til Göteborgs-Posten.

For nylig var disse børn og unge efter alt at dømme målene for forsøget på et koordineret angreb i Stockholm, hvor omkring 100 hætteklædte mænd deltog.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Julevin: Andevin fra 80-800 kr.
Der er masser af vin til and – til vort barbariske tilbehør egner vin sig ikke, men derfor kan man jo godt drikke vin alligevel, hvis man har lyst. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her