*

Europa

Satire eller folkehetz? Tysk karnevalsbidrag er endt hos politiet

To brødres bidrag til et karnevalsoptog i Bayern har vakt voldsom debat.

I byen Steinkirchen vakte et særligt indslag i karnevalsoptoget stor debat - efter optoget. Her ses dog et optog i byen Mittenwald. Foto: Angelika Warmuth/AP

Weekenden har budt på karneval i adskillige tyske byer, blandt dem Steinkirchen i Bayern.

Men blandt de lystigt udklædte mennesker i karnevalsoptoget lørdag var et mere krigerisk indslag.

Således rullede en kampvogn igennem dalen Ilmtal med påskriften »Ilmtals asylforsvar« samt et sort kors på den ene side og ordet "asylpakke III« på den anden.

Kindkys er ikke en invitation til sex: Pjecer forklarer karnevalsopførsel til flygtninge

Ifølge tyske medier tog tilskuerne ikke synderlig notits af ordene eller det pansrede køretøj, men efterfølgende eksploderede debatten på de sociale medier, fordi skuespilleren og den lokale SPD-politiker Florian Simbeck lagde billedet af kampvognen på Facebook.

»Det sjove karnevalsoptog slanger sig atter gennem vores Ilmtal og afslører dumheden, nederdrægtigheden og den menneskeforagtende holdning hos visse deltagere,« skrev han bl.a. på Facebook.

Der lustige Faschingswurm schlängelt sich wieder durch unser Ilmtal (Anmerkung: Bayern, nicht das in Thüringen) und...Posted by Florian Simbeck on Sunday, February 7, 2016

Tilsyneladende deltog kampvognen også i optoget sidste år, men påskriften skulle være ny.

Mange opfattede ordene som en kommentar til udtalelser fra det indvandringskritiske parti Alternative für Deutschland (AfD). Partiets formand, Hauke Petry, blev for nylig blev citeret for at sige til avisen Mannheimer Morgen, at politiets folk ved den østrigsk-tyske grænse i yderste tilfælde bør bruge skydevåben mod migranter, der forsøger at komme illegalt ind i Tyskland.

Tysk partileder: Skyd illegale migranter ved grænsen

Kommentarerne på Facebook vekslede mellem at tage afstand fra kampvognsindslaget, som bl.a. blev kaldt »smagløst«, og forsvare ordene med, at der skal være plads til satire.

Foreningen, som arrangerede optoget, understregede, at de to brødre, som var ansvarlige for miseren, ikke er højreekstremister, og at det bare havde været en spøg.

Men efterfølgende talte brødrene med avisen Donaukurier og berettede, at der faktisk var tale om en protest mod regeringens flygtningepolitik.

»Vi kan ikke klare det på denne måde,« sagde en af de to anonyme brødre med henvisning til kansler Angela Merkels ord om, at Tyskland godt kan klare de mange flygtninge.

Grundlægger om sit tidligere parti: Umenneskeligt og væmmeligt

Den anden istemte, at han ikke ønsker, at Tyskland forandrer sig.

I mellemtiden havde nogen anmeldt de to mænd til politiet for folkehetz, og statsadvokaten i Ingolstadt skal nu tage stilling, om der er grobund for en sigtelse.

Karnevalsforeningen valgte ved samme lejlighed at tage afstand fra kampvognsindslaget og gjorde det klart over for Donaukurier, at man ikke skulle have tilladt det, mens borgmesteren, Reinhard Heinrich (CSU), sagde til samme medie, at noget sådan »ikke kan tolereres, og man kan heller ikke undskylde det med, at det er karneval.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her