Europa

Russisk premierminister afviser finske asyl-bekymringer som »vrøvl«

Flere finske politikere mener, at de russiske myndigheder lader asylansøgere rejse over grænsen.

Den finske statsminister, Juha Sipilä (tv.), besøgte fredag den russiske premierminister, Dimitrij Medvedev. Foto: Yekaterina Shtukina/AP

Fredag var den finske statsminister, Juha Sipilä, for første gang på officielt besøg i Rusland, hvor han mødtes med premierminister Dimitrij Medvedev, trods sanktionerne mod Rusland.

Her var den seneste tids asyltilstrømning over den russisk-finske grænse på dagsordenen.

For mens de russiske myndigheder hidtil ikke har ladet personer uden Schengen-visum krydse grænsen, har noget ændret sig, efter at asyltrafikken over den norsk-russiske grænse stoppede.

Således har Finland pludselig oplevet en voldsom stigning i antallet af asylansøgere, som rejser ind i landet fra Rusland.

Mens Norge skændes med Rusland, slipper asylansøgerne ind i Finland

Det har fået flere finske politikere til at beskylde de russiske myndigheder for at organisere asylansøgernes indrejse.

»Dette ville ikke være muligt uden de russiske myndigheders tilladelse, og det må derfor tolkes som en bevidst politisk handling fra Ruslands side,« sagde indenrigsminister Petteri Orpo på statsmediet Yle forleden.

Men sådan forholder det sig ikke, fastslog Medvedev på et pressemøde fredag.

»Sådanne påstande er noget vrøvl,« sagde han ifølge det finske nyhedsbureau FNB.

Norge kom ellers med samme indirekte beskyldninger, da grænsestationen Storskog i det nordlige Norge pludselig blev overrendt af asylansøgere, der pga. russiske regler kom cyklende ind i landet.

Men da sagde man fra russisk side, som det nu også er sket i tilfældet med Finland, at man ikke kan afholde personer fra at forlade landet, uanset om de har Schengen-visum eller ej.

Finland afviser omkring 20.000 asylansøgere i 2015

Indtil december kunne asylsøgere ligesom i Norge krydse grænsen på cykel, men nu er det kun tilladt i bil.

Yles udsendte reporter har berettet fra den russiske by Kandalaksja, 200 km fra grænsen, hvor flere asylansøgere venter på hoteller og i deres biler på at blive ført ind i Finland.

De fortæller, at myndighederne møder op på hotellerne om morgenen og læser navnene op på de personer, som kan få lov at køre over grænsen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her