*

Europa

Tysk anklager: 13-årig, der udløste diplomatisk strid, gemte sig for forældrene

Måske skulle Ruslands udenrigsminister have fulgt sin tyske kollegas gode råd.

Den tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier (tv) og den russiske ditto Sergej Lavrov har udvekslet hårde ord i sag om forsvunden 13-årig. Foto: Tobias Schwarz/AP

Fronterne har været trukket hårdt op i de seneste par dage mellem Tyskland og Rusland.

Årsagen?

Sagen om en 13-årig tysk-russisk pige, som forsvandt i 30 timer mellem den 11. og 12. januar. En sag, som har fået den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, og dennes tyske kollega, Frank-Walter Steinmeier, til at udveksle bryske ord.

Steinmeier gav Lavrov det »gode råd«, at han afventede resultatet af efterforskningen, før han ytrede sig i sagen, og det skulle udenrigsministeren måske have fulgt.

I hvert fald siger en talsmand for anklagemyndigheden i Berlin til flere tyske medier, at det, som russerne påstod, var en sag om bortførelse og voldtægt, handlede om problemer i skolen.

»Sagen er opklaret,« siger talsmanden Martin Steltner til Bild.

Påstået voldtægt af 13-årig har udløst diplomatisk strid mellem Tyskland og Rusland

Politiet har via chats på pigens mobiltelefon identificeret en 19-årig mand af tysk herkomst i hvis lejlighed, man har fundet flere af pigens ejendele. Den 13-årige skal have fået lov at gemme sig hos den 19-årige og dennes mor, fordi hun frygtede en skolesamtale med forældrene, som ville afsløre, at hun havde problemer i skolen.

Anklagemyndigheden afviser, at der skal have været tale om en bortførelse eller nogen form for seksuelt samkvem, og den 19-årige mand er blot at regne som et vidne.

Da pigen dukkede op efter 30 timers forsvinden med skrammer i ansigtet, fortalte hun i første omgang, at hun var blevet bortført og voldtaget af sydlandsk udseende mænd, men ændrede siden forklaring og skal have fortalt, at hun frivilligt var gået med mændene.

Historien om den døde syrer i Berlin var pure opspind

Historien bredte sig hurtigt på de sociale medier, hvor gerningsmændene blev omtalt som flygtninge, og et russisk medie anklagede politiet for at dække over forbrydelsen. Således valgte politiet i Berlin at ty til Facebook for at korrigere de mange rygter.

»Ja, det er rigtigt - pigen var kortvarigt meldt savnet og er imellemtiden kommet tilbage. Vi er bekendt med, at forskellige udtalelser om sagen bliver diskuteret på de sociale medier. Fakta er - ifølge efterforskningen udført af vores LKA (Landeskriminalamt, red.) - var der hverken tale om bortførelse eller voldtægt,« lød det den 18. januar.

+++ Information zum Vermisstenfall einer 13-Jährigen +++In den letzten Tagen ist uns aufgefallen, dass das Interesse...Posted by Polizei Berlin on Monday, January 18, 2016

Men udmeldingen ændrede ikke på manges overbevisning om, at udlændinge havde voldtaget pigen.

Pigens forældre fortalte til Berliner Zeitung, at hun blev bortført på vej til skole af mænd, som tilbød hende et lift. I stedet kørte de hende ifølge pigens oprindelige forklaring til en lejlighed, hvor hun blev slået og voldtaget flere gange. Hun skulle være blevet fundet næste dag af forbipasserende i bydelen Hellersdorf.

Sikkert har det dog ifølge politiet hele tiden været, at pigen har haft sex. Bare ikke i den periode, hvor hun var forsvundet.

I stedet mener man, at hun i månederne op til den 11. januar frivilligt havde sex med to mænd, som er sigtet for børnemisbrug, fordi pigen er under den seksuelle lavalder. 

Tysk politiledelse: Drop efterforskningen mod flygtninge

Ikke desto mindre nåede sagen forleden op på højeste niveau. Under et pressemøde, som den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, afholdt, følte han sig kaldet til at kommentere sagen, som han mere eller mindre indirekte kædede sammen med tysk politis ageren i overgrebssagerne fra Köln nytårsnat.

Her blev politiet i første omgang beskyldt for at dække over de mange krænkelser, som blev begået af udlændinge.

»Jeg håber ikke, at disse migrationsproblemer fører til, at man overmaler virkeligheden med politisk korrekthed af indenrigspolitiske årsager,« sagde han og understregede, at pigen »helt klart ikke forsvandt frivilligt i 30 timer.« 

Lavrovs tyske kollega Frank-Walter Steinmeier var dog ikke synderligt begejstret for den russiske indblanding og pointerede, at der ikke var nogen grund til at udnytte sagen »til politisk propaganda og forsøge at få indflydelse på og ophidse en allerede vanskelig, intern, tysk migrationsdebat.«

Men disse ord ville Lavrov ikke sidde overhørig, og han gjorde det klart, at Steinmeiers usædvanligt hårde ord var et tegn på, at »alt ikke er, som det skal være,« og understregede, at der ikke er tale om, at Rusland blander sig i interne anliggender.

Men, tilføjede han, »vores tyske venner kommenterer regelmæssigt og meget oftere end os aspekter af Ruslands indre anliggender, ikke kun når det gælder menneskerettigheder, men også på andre områder.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her