Europa

Europols chef: Islamisk Stat forbereder flere "Mumbai-lignende angreb" i EU

Islamisk Stat har træningslejre i EU og på Balkan ifølge Europol, som kalder Frankrig særligt truet.

Chefen for det europæiske politisamarbejde, Rob Wainwright, siger, at Islamisk Stat planlægger flere "Mumbai-lignende angreb" i EU-lande. Foto: Peter Dejong/AP

Der kommer mere på europæisk grund fra Islamisk Stat (IS).

Sådan lyder konklusionen på en rapport fra Europol udgivet op til åbningen af et nyt center for kontraterrorisme og skrevet efter Paris-angrebet i november.

»Diskussionerne ledte til konklusionen, at IS forbereder flere terrorangreb, inklusiv flere "Mumbai-lignende"-angreb i EU-medlemsstater og særligt i Frankrig,« skriver Europol, hvis chef, Rob Wainwright, præsenterede oplysningerne ved et pressemøde i Bruxelles.

Her tilføjede han ifølge AFP:

»Den såkaldte Islamisk Stat har viljen og evnen til at udføre flere angreb i Europa, og det er klart, at alle nationale myndigheder arbejder på at forhindre dette.«

Frankrig: Vi har afværget flere Paris-lignende angreb

Terrorangrebene i den indiske by Mumbai i 2008 blev udført af 10 mænd, der åbnede ild mod en række mål i byen, bl.a. hoteller, og dræbte 164 mennesker. Og ligesom i både Mumbai og senest Paris forventer Europol, at IS vil gå efter bløde mål, defineret som hele den civile befolkning, fordi det giver flest mulige ofre.

Således er atomkraftværker og strømforsyninger på nuværende tidspunkt ikke en prioritet, det samme gælder cyberangreb.

Med Paris-angrebet i november og bomben mod det russiske passagerfly i Egypten i oktober viste IS ifølge Europol en ny, global strategi, og man vil fremover både se angreb som i Paris samt angreb udført af såkaldte ensomme ulve, lyder det.

Europol mener ikke, at der findes konkrete beviser på, at terrorister på systematisk vis udnytter flygtningestrømmen til at komme til Europa. Til gengæld kan der være en fare for, at syriske flygtninge, som er kommet til Europa, kan blive radikaliseret af IS. Og så er der også de hjemvendte Syrien-krigere, som udgør en potentiel trussel.

Her noterer Europol, at mindst 20 pct. Syrien-farerne har en psykiatrisk diagnose, mens op mod 80 pct. af dem har begået lovovertrædelser af forskellig slags, før de tilslutter sig IS.

Man behøver dog ikke at tage til Syrien for at få den rette træning, for IS skal have træningslejre i EU og på Balkan, oplyser Europol.

»Rækkevidden af mulige mål i kombination med lokalt baserede gruppers opportunistiske tilgang skaber en kæmpe variation af mulige scenarier for fremtidige terrorbegivenheder,« lyder det i rapporten, som understreger, at en jævnlig udveksling af efterretninger blandt medlemsstaterne er afgørende for at kunne have en opdateret vurdering af situationen. 

Efter folkeafstemningen den 3. december står det klart, at Danmark ikke kan blive fuldt medlem af Europol. 

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Den franske hovedstad Paris blev fredag den 13. november 2015 ramt af en række blodige terrorangreb.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her